Ostani doma
Novosti / Svijet

globalna operacija novinara

U Pandorinim dokumentima su i političari iz regije: Otkriveno bogatstvo Mile Đukanovića, Vučićev suradnik ima 24 stana

U Pandorinim dokumentima su i političari iz regije: Otkriveno bogatstvo Mile Đukanovića, Vučićev suradnik ima 24 stana
PIXSELL

Ako utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobit ćete ključ istog trenutka, govorio je Siniša Mali još 2015. godine

Među političarima čiju su skrivenu imovinu otkrili Pandorini dokumenti su i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović te njegov sin Blažo

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih otoka, Paname i Gibraltara.

Skrivali vlasništvo u pet država

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sin Predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije s kompanijama-kćerima u Londonu i Crnoj Gori, objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 offshore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća odvjetnička kuća u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su vođeni poslovi obitelji Đukanović.

Vezana vijest

Pandorini dokumenti

U dokumentaciji te panamske firme, pronađene su ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju tzv. trustova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. srpnja 2012. godine s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registriranom na Britanskim djevičanskim otocima. Stariji Đukanović formirao je Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. 

U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kojem trenutku u trustove može biti unesena imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trustovi su uspostavljeni na razdoblje od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Identitet Predsjednika Crne Gore potvrđen je njegovom diplomatskom putovnicom i računom za vodu s njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku osobnu iskaznicu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

Đukanović je priznao novinarima vlasništvo u trustovima.

''2012. godine, u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa svojim sinom. U to vrijeme sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate'', odgovorio je Đukanović za MANS.

Tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trustom prenio na sina Blaža.

'Ako utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši'

“Krajem 2012. godine vratio sam se na poziciju premijera, što nisam planirao. Nakon toga, prebacio sam kompletno vlasništvo nad Victoria Trustom na mog sina Blaža Đukanovića“, rekao je Predsjednik Crne Gore navodeći da se ostale informacije o poslovima i sudbini tog trusta mogu dobiti od njegovog sina.

Vezana vijest

Pandorini dokumenti

Još jedno ime političara s Balkana pojavilo se među objavljenim dokumentima, a to je Siniša Mali, bivši gradonačelnik Beograda, sadašnji ministar financija te jedan od pouzdanih suradnika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Ipak je utvrđeno da je vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, u ljetovalištu Sveti Nikola. Mali je kao vlasnik dvije off shore kompanije s Britanskih Djevičanskih Otoka kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. KRIK, koji je također sudjelovao u ovoj globalnoj operaciji, to je bio objavio još 2015. godine.

''Ako utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobit ćete ključ istog trenutka'', govorio je Mali tada za KRIK. Ne treba naglašavati da su novootkriveni dokumenti dokazali upravo to što je prije šest godina odlučno negirao.

Vrijednost apartmana prelazi pet milijuna eura što otvara pitanje izvora financiranja. Mali vlasništvo nije prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije. Apartmane je kupio od tvrtke Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije ''Lukoil''.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!