Ostani doma
Novosti / Svijet

EKSPLOZIVNI DOKUMENTI

Prije pet godina objavili su Panama Papers, a sada Pandorine dokumente: Evo kako je otkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera

Prije pet godina objavili su Panama Papers, a sada Pandorine dokumente: Evo kako je otkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera
AP Photo/Laszlo Balogh/Chris Jackson/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Iako neki od podataka datiraju iz 1970-ih, većina onih koje je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara pregledao nastali su u razdoblju od 1996. do 2020.

Pandorini dokumenti naziv je za novo curenje dokumenata koji otkrivaju tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa, i bivših i sadašnjih, te više od 300 dužnosnika diljem svijeta.

Radi se o 12 milijuna dokumenata, mailova, fotografija, zvučnih i video zapisa itd. koje je istraživalo najmanje 650 novinara iz 117 zemalja, predvođenih Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ), a proizašli su iz ukupno 14 kompanija za financijske usluge iz zemalja kao što su Cipar, Panama, Belize, Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur i Švicarska. Istraga je trajala 18 mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), neprofitna grupa sa sjedištem u SAD-u, 2016. otkrila je i Panama Papers, dokumente koji su se odnosili na pojedince i tvrtke u više od 200 zemalja koji su prokazivali kako su se tijekom gotovo 40 godina zlorabile offshore tvrtke u cilju pranja i skrivanja novca. Iz ICIJ-a su tada kazali kako im je dokumente dostavio anonimni izvor iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, smještene u Panami.

Vezana vijest

Pandorini dokumenti

U slučaju Pandora dokumenata, istraga se temeljila na curenju povjerljivih podataka o 14 pružatelja financijskih usluga koji su vlasnicima offshore računa, u ovom slučaju mnogim svjetskim liderima, omogućili da prikriju svoj identitet od javnosti, a ponekad i od regulatora. 

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara tvrdi da se radi o 2,94 terabajta podataka koji su im stigli u raznim formatima - od dokumenata, slika, e-mailova, proračunskih tablica i sl. Pandora dokumenti uključuju dosad neviđenu količinu podataka o tzv. stvarnim vlasnicima subjekata registriranih na Djevičanskim otocima, Sejšelima, Hong Kongu, Belizeu, Panami, Južnoj Dakoti.

Usporedbe radi, istraga Panama Papers iz 2016. temeljila se na 2,6 terabajta podataka, a istraga Paradise Papers iz 2017. temeljila se na curenju 1,4 terabajta podataka.

Podaci Pandora Papersa sadrže informacije o sumnjivim financijskim poslovima svjetskih lidera, dioničara, direktora i službenika te pojedinaca koji su dovoljno daleko od očiju javnosti te ne podliježu javnom interesu. 

Vezana vijest

Pandorini dokumenti

"Oni koriste te offshore račune, offshore fondove, kako bi kupili milijune dolara vrijednu imovinu u drugim zemljama, i obogatili svoje vlastite obitelji na račun svojih građana", tvrde u ICIJ-u. Također, vjeruju da njihova istraga "otvara kutiju po pitanju mnogih stvari".

Iako neki od podataka datiraju iz 1970-ih, većina onih koje je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara pregledao nastali su u razdoblju od 1996. do 2020. Oni pokrivaju širok raspon podataka, od stvaranje tvrtki, zaklada i trustova, korištenje takvih subjekata za kupnju nekretnina, jahti, aviona i životnog osiguranja, njihovu upotrebu za ulaganje i premještanje novca između bankovnih računa te izbjegavanje poreza kroz složene financijske sheme. Neki su dokumenti povezani s financijskim kriminalom, uključujući pranje novca.

Istraga je otkrila i kako su se iskorištavali zakoni nekih država koje promiču tajnost i pomažu bogatim inozemnim klijentima da sakriju bogatstvo kako bi izbjegli poreze u svojim zemljama.

Nakon što su informacije izvučene i strukturirane, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara je generirao popise koji su stvarne vlasnike povezivali s tvrtkama koje posjeduju u određenim jurisdikcijama. U nekim slučajevima nisu bili dostupni podaci o tome gdje ili kada je tvrtka registrirana. U drugima su nedostajali podaci o tome kada je neka osoba ili pravni subjekt postao vlasnik tvrtke.

Kako bi identificirao potencijalne subjekte priče u podacima, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara je uporedio informacije u curenju s drugim skupovima podataka: liste sankcija, prethodna curenja podataka, javne korporativne zapise, medijske popise milijardera i javne popise političkih lidera.

Konačno, istragom Pandora dokumenata identificirane su tvrtke koje su bile klijenti Mossack Fonseca, odvjetničkog ureda u središtu skandala Panama Papers, a nakon toga su svoje poslovanje preselile na druge pružatelje usluga.

Tko se sve spominje u Pandorinim dokumentima?

Među imenima su bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš, jordanski kralj Abdullah II, vladajuća obitelj Azerbajdžana Alijev, predsjednik Cipra Nicos Anastasiades i brojni drugi.

Andrej Babiš jedan je od glavnih figura u Pandorinim dokumentima koji su otkrili da je 2009. kroz offshore-tvrtke prebacio 22 milijuna dolara kako bi kupio raskošnu nekretninu u Francuskoj, pri čemu je svoje vlasništvo držao u tajnosti.

Riječ je o prostranom dvorcu Bigaud. Do siječnja ove godine u javnim dokumentima stajalo je da je dvorac pripadao podružnici jedne od čeških tvrtki pod Babiševim neizravnim vlasništvom.

Kako prenosi portal Oštro, Babiševe imovinske kartice, koje su u posjedu istraživačkog portala Investigace.cz, ICIJ-eva partnera iz Češke, pokazuju da u njima nikad nije iskazao vlasništvo nad dvorcem i svojim tvrtkama, što je, prema češkom zakonu, morao napraviti u trenutku kada je počeo obnašati političke dužnosti.

Zanimljivo je da se ime ruskog predsjednika Vladimira Putina ne spominje nigdje, ali zato se u dokumentima  itekako spominju njegovi najbliži suradnici koji su povezani s kupnjom nekretnina u Monacu. Među njima je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva, pokojni Petr Kolbin - kojega su kritičari zvali 'Putinovim novčanikom' kao i žena s kojom je Putin navodno bio u vezi.

Podaci među ostalim otkrivaju da je jordanski kralj Abdullah II. nagomilao tajno bogatstvo od 70 milijuna dolara u nekretninama po SAD-u i Velikoj Britaniji.

Dokumenti također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradili 360.000 eura izbjegavši plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, tako što su kupili offshore tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Nadalje, dokumenti su pokazali da vladajuća azerbajdžanska obitelj Alijev u tajnom posjedu ima 17 nekretnina - uključujući poslovnu zgradu u Londonu vrijednu 33 milijuna funti za predsjednikovog 11-godišnjeg sina.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je više puta izjavio da se spreman boriti se protiv korupcije i obvezao državne dužnosnike na transparentnost u vezi njihove imovine, ali Pandorini dokumenti otkrivaju da kenijski predsjednik posjeduje zakladu u Panami, a nekoliko članova njegove obitelji više od 30 milijuna dolara na offshore računima. 

Dokumenti otkrivaju i da je ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso uložio sredstava u dva trusta čije se sjedište nalazi u Južnoj Dakoti. U dokumentima se, između ostalog, spominju i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Vezana vijest

Milo Đukanović

U dokumentima se nalazi i ime Rikarda Fuchsa, sina hrvatskog ministra Radovana Fuchsa, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd. čija je svrha bila objašnjena kao ''posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj''.

Fuchs je novinarima Oštra rekao kako svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o ''projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj zajedno s jednim američkim fondom''. Projekt nije realiziran, a tvrtka je, kako je objasnio Fuchs, 2020. godine ugašena.

U Pandorinim dokumentima se spominje i crnogorski predsjednik Milo Đukanović te njegov sin Blažo. Prema Pandorinim dokumentima, oni su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih otoka, Paname i Gibraltara. Sin Predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kompanijama-kćerima u Londonu i Crnoj Gori.

U Pandorinim dokumentima pojavilo se i ime Siniše Malog, bivšeg gradonačelnika Beograda, sadašnjeg ministra financija i jednog od pouzdanih suradnika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Utvrđeno je da je vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, u ljetovalištu Sveti Nikola. Mali je kao vlasnik dvije off shore kompanije s Britanskih Djevičanskih Otoka kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!