Ostani doma
Novosti / Svijet

kao ratna zona

U Ljubljani se dogodio naslini antikorona prosvjed: Policija koristila suzavac, vodene topove i plinske metke

Dvije su osobe zbog suzavca zatražile liječničku pomoć, a šestero policajaca je lakše ozlijeđeno

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana za Sloveniju veliki organizacijski izazov - jer kod susjeda jača oporba na valu nezadovoljstva mjerama, pa ni jučer nisu izostali prosvjedi.

Iako zabranjeni posebnom aktivacijom zakona kojim se onemogućuje kretanje javnim prostorima - u Ljubljani nasilni prosvjedi. Policija je upotrijebila više od 400 plinskih metaka i bombi, suzavac i vodene topove.

Vodeni topovi, suzavac i konjica! Ljubljana je sinoć podsjećala na ratnu zonu. Ovo je već četvrti tjedan da se prosvjednici okupljaju na glavnom trgu u Ljubljani. Najviše ih smeta to što se ni u jedan zatvoreni prostor ne može bez potvrde o cijepljenju. Sinoć je bilo 3000 prosvjednika, tri puta manje nego tjedan prije, ali je odgovor policije bio znatno jači.

Sve je počelo u poslijepodnevnim satima mirnom šetnjom. Doimalo se da većih nereda neće biti.

''Zato smo se svi ovdje i okupili jer želimo veću slobodu u našoj državi'', rekao je jedan prosvjednik.

''Da odstupi Vlada i da se uspostavi red u državi i da živimo život dostojan čovjeka'', kazao je prosvjednik.

Vezana vijest

EU Sumit, Ljubljana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No kako je noć počela padati, prosvjednici postaju sve ustrajniji. Do kakvog je kaosa došlo, pokazuju i ove scene. Automobili jedne od delegacija s EU summita kroz razjarenu masu nisu mogli proći pa su čak i ta vozila pod pratnjom morala odustati i voziti unatrag.

Nije sinoć u Ljubljani bilo lako ni obavljati reporterski posao.

''Genocid se događa! Ne dopustite da se dogodi genocid!'', vikao je prosvjednik koji je upao u kadar.

''Evo suzavac, suzavac leti za nama!'', rekao je potom slovenski novinar Marko Gregorc.

Privedeno je 25 ljudi, troje je zadržano. Dvije su osobe zbog suzavca zatražile liječničku pomoć, a šestero policajaca je lakše ozlijeđeno. Pitanje koje se danas najčešće postavlja u Sloveniji je - je li policija prežestoko odgovorila?

''Potpuno su neutemeljeni navodi da je uporaba sredstava prisile ili plinskih sredstava bila pretjerana. U večernjim satima, kada sam posjetio operativno-komunikacijski centar, čak sam se i iznenadio što nema više uhićenih, s obzirom na to što se događalo u Ljubljani'', kazao je Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova.

Prosvjedi su najavljeni i za večeras. No najavljena je i jaka kiša pa se većina Slovenaca koja želi normalan i miran život nada da će bar ona onemogućiti nove nerede.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!