Ostani doma
Novosti / Svijet

SASTANAK U DOHI

Talibani će se sastati s dužnosnicima EU: 'Želimo pozitivne odnose sa svima. To može spasiti Afganistan od nestabilnosti'

Talibani će se sastati s dužnosnicima EU: 'Želimo pozitivne odnose sa svima. To može spasiti Afganistan od nestabilnosti'
AP images/Ilustracija

Ni jedna zemlja dosad nije priznala novi islamistički režim, koji je stupio na vlast u Afganistanu krajem kolovoza

Talibanski čelnici sastat će se u utorak s dužnosnicima Europske unije u Dohi, najavio je u ponedjeljak njihov vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Kan Mutaki, dok novi afganistanski režim pokušava prekinuti svoju diplomatsku izolaciju.

"U utorak ćemo se sastati s predstavnicima EU-a. Do sada smo imali pozitivnih susreta s predstavnicima drugih zemalja", izjavio je Mutaki na konferenciji u glavnom gradu Katara, ne preciziravši funkcije europskih dužnosnika, niti njihov broj.

Vezana vijest

SAD vs. talibani

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Želimo pozitivne odnose sa svima. Vjerujemo u uravnotežene međunarodne odnose. Vjerujemo da uravnotežen odnos može spasiti Afganistan od nestabilnosti", dodao je. 

Ni jedna zemlja dosad nije priznala novi islamistički režim, koji je stupio na vlast u Afganistanu krajem kolovoza.

Ali zbog teške humanitarne krize u zemlji koja u potpunosti ovisi o međunarodnoj pomoći nakon 20 godina rata, poduzima se sve više diplomatskih poteza. 

U subotu su se u Dohi talibani sastali s američkim dužnosnicima na prvim izravnim razgovorima s Washingtonom od kada su preuzeli vlast.

Vezana vijest

Afganistan

Njihov šef diplomacije je pozvao Sjedinjene Države da uspostave "dobre odnose".

Nakon što je godinama bio domaćin pregovora između talibana i Sjedinjenih Država, Katar i je i dalje nezaobilazni posrednik između islamističkog pokreta i zapadnih vlada.

Prošlog tjedna su visoki talibanski dužnosnici primili u Kabulu britanskog izaslanika za Afganistan, Simona Gassa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!