Ostani doma
Novosti / Svijet

Upozorava na prijetnju

Znanstvenica: Kako je korona mutirala u delta varijantu, tako može i Nipah virus smrtnosti 50%, a za njega nema cjepiva!

Znanstvenica: Kako je korona mutirala u delta varijantu, tako može i Nipah virus smrtnosti 50%, a za njega nema cjepiva!
Shutterstock

Prvi simptomi ovog virusa su glavobolja, groznica te respiratorni simptomi, smrtnost je strašna

Virus Nipah, od kojeg umire najmanje polovica onih koji su zaraženi, jedna je od sljedećih svjetskih prijetnji pandemije, upozorava znanstvenica.

Profesorica Dame Sarah Gilbert, koja je sudjelovala u stvaranju AstraZenecinog cjepiva protiv korone, upozorila je da istodobno ne postoji cjepivo protiv virusa Nipah koji između ostalog uzrokuje i oticanje mozga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svi su svjesni da se SARS-CoV-2 već proširio diljem svijeta. Mutirao je, evolvirao je i sada imamo delta varijantu koja je jako zarazna. Ako dobijemo takvu varijantu (koja bi se bila kadra rapidno brže širiti od osnovne) Nipah virusa, imat ćemo jako zarazni virus koji ubija 50 posto zaraženih", kazala je profesorica. 

Nipah virus je još od 1990-ih zloglasan kao uzročnik bolesti sa smrtnosti od 50 posto. 

Prvi simptomi Nipah virusa su glavobolja, groznica te respiratorni simptomi, no bolest često eskalira do oticanja mozga te kome, piše The Sun

Prema listi WHO-a, Nipah je najvjerojatniji virus koji bi mogao uzrokovati iduću pandemiju. Indijska pokrajina Kerala prošlog je mjeseca morala zaustaviti potencijalno izbijanje virusa nakon što je 12-godišnji dječak preminuo zbog zaraze.

Stotinjak njegovih kontakata je stavljeno u izolaciju, a dvojica zdravstvenih djelatnika koji su njegovali dječaka primljeni su u bolnicu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!