Ostani doma
Novosti / Svijet

RATNO STANJE

Vučić na granici s Kosovom: 'Imamo neke koji ne žele da se Srbija brže razvija, hoće nas uvući u sukob'

Akcija kosovskih specijalaca koji su zbog suzbijanja krijumčarenja upali u ljekarne i trgovine u četiri većinski srpska grada, bio je okidač da Srbi izađu na ulice

Upad specijalaca u ljekarnu i nekoliko trgovina u Sjevernoj Mitrovici - završio je pucnjavom i eksplozijama. Srbi koji su ondje većina -  izišli su na ulice, oglasile su se sirene, policija je počela bacati šok bombe i suzavac, uzvraćalo se kamenjem i ostalim predmetima.

Sve je kulminiralo u obližnjem Zvečanu, ondje su se, nakon što su stanovnici kamionima i vozilima blokirali ceste - sukobili specijalci i mještani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kosovski portali javljaju - pucalo se s obje strane. Šestero policajaca, od čega pet Albanaca i Srbin -  je ozlijeđeno, kao i desetero mještana, a jedan prosvjednik je upucan i bori se za život.

"On je faktički upucan s leđa, vatrenim oružjem, u predio desne lopatice koja mu je polomljena, ima povredu krvnih žila vrata i metak mu je izišao u predjelu vrata", kazao je Zlatan Elek, direktor KBC-a Kosovska Mitrovica. 

Vezana vijest

kosovo

Napadnuti su i neki novinari, dok su se drugi našli usred paljbe. Situacija se smirila oko podneva. Osmorica napadača su privedena, srpski mediji nagađaju da je cijela racija samo izlika za početak sukoba. Kosovski premijer na Facebooku poručuje - akcija je pokrenuta istodobno u četiri grada i usmjerena je isključivo na krijumčare. 

Petar Petković, direktor vladinog ureda za Kosovo u Beogradu kosovskog je premijera nazvao psihopatom.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da reagiraju i zaustavi ludilo Albina Kurtija. Jer, ako KFOR nije sposoban da reagira i zaštiti srpski narod, ima tko hoće", kazao je Petković.

Poslijepodne su vojsku u Raškoj, na granici s Kosovom stigli Aleksandar Vučić i ministar obrane Nebojša Stefanović. Vučić je vojsci koja je na višem stupnju pripravnosti - došao podići moral, kasnije je razgovarao i s mještanima.

"Danas se bojim da imamo nekoga tko je potpuno iracionalan u Prištini, ne samo što je on iracionalan, nego imamo i neke koji su vrlo zlonamjerni u međunarodnoj zajednici, koji ne žele da se Srbija brže razvija i hoće da nas uvuku u sukob", kazao je Vučić.

Prozvao je i KFOR, koji se kasnije oglasio i poručio da je akcija kosovske policije bila legitimna i pod njihovim nadzorom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!