Ostani doma
Novosti / Svijet

prema Bidenovoj naredbi

United Airlines otpustio 232 radnika koji su se odbili cijepiti, Boeing želi cijepiti njih 125.000. A tko odbije...

United Airlines otpustio 232 radnika koji su se odbili cijepiti, Boeing želi cijepiti njih 125.000. A tko odbije...
Shutterstock

Boeing će od svojih američkih zaposlenika zahtijeva da do 8. prosinca pokažu dokaz o cijepljenju

Američka aviokompanija United Airlines u srijedu je objavila da poništava ugovore s 232 zaposlenika koji su odlučili da se neće cijepiti protiv covida-19. 

United Airlines je bila prva aviokompanija koja je uvela obavezu cijepljenja za zaposlenike. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šef tvrtke Steve Kirby objavio je da se od 67 tisuća zaposlenika cijepiti odbilo njih 232. United Airlines za sada jedini veliki američki zračni prijevoznik koji je pribjegao postupku otpuštanja radi odbijanja primanja cjepiva protiv covida-19. 

Vezana vijest

New York, 11. rujna 2001.

Imaju problem s novim mjerama u Texasu

Delta Airlines je uveo mjesečnu obvezu od 200 dolara za necijepljene zaposlenike, dok American Airlines i Southwest Airlines raznim mjerama motiviraju zaposlene da se cijepe. Do srijede se cijepilo 90 posto zaposlenika Delta Airlinesa. 

Iz Boeinga su priopćili je će cijepiti sve svoje zaposlenike do 8. prosinca, njih 125 tisuća u SAD, prema izvršnoj naredbi predsjednika Joe Bidena.

"Boeing će od svojih američkih zaposlenika zahtijeva da do 8. prosinca pokažu dokaz o cijepljenju", rekao je najveći američki proizvođač aviona.

Sindikat Društva profesionalnih inženjerskih djelatnika u zrakoplovstvu rekao je da je "razgovarao s poslodavcima kako bi se osiguralo da implementacija na odgovarajući način razmatra brige zaposlenika, zdravstvena pitanja i poštuje odredbe naših ugovora".

Nešto više od 5.000 zaposlenika Boeinga nalazi se u Texasu, gdje je republikanski guverner Greg Abbott u ponedjeljak izdao izvršnu naredbu kojom se zabranjuje obavezno cijepljenje protiv covida što uključuje i privatne poslodavce.

Vezana vijest

Iron Maiden

"Zbog Texasa objavljeni zahtjev za cijepljenjem Boeinga neće se primijeniti odmah na lokalna područja. Međutim, nakon što država bude obuhvaćena Bidenovom odlukom, očekujemo da će se nastaviti zahtjevu cijepljenja", rekla je glasnogovornica Boeinga.

Steve Cave, odvjetnik King & Spaldinga koji je specijaliziran za vladine ugovore, rekao je prošlog mjeseca Reutersu kako očekuje da će narudžba utjecati na desetke milijuna američkih radnika ili više.

Ministarstvo rada odvojeno planira izdati hitni privremeni standard koji zahtijeva od poslodavaca s više od 100 radnika da ih cijepe ili testiraju tjedno - što je politika za koju se očekuje da će obuhvatiti više od 80 milijuna radnika. No, to još uvijek nije došlo na red za reviziju u regulatorni ured Bijele kuće.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!