Ostani doma
Novosti / Svijet

Ostalo upisano u...

U pivu i siru roquefor uživali prije 2700 godina! Arheološko otkriće iz drevnog izmeta rudara soli iz Austrije

U pivu i siru roquefor uživali prije 2700 godina! Arheološko otkriće iz drevnog izmeta rudara soli iz Austrije
Shutterstock

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog i jedan iz 18. stoljeća

Nije tajna da sir i pivo idu ruku pod ruku, ali nova studija otkrila je koliko daleko njihova povijest seže u Europi gdje su rudari soli iz Austrije uživali u toj kombinaciji još prije 2 700 godina, piše Guardian.

Znanstvenici su do ovog saznanja došli analizom ljudskog izmeta pronađenog u bivšem rudniku soli Hallstatt u austrijskim Alpama. Mikrobiolog Frank Maixner kazao je da je ostao iznenađen činjenicom da su rudari u to vrijeme bili toliko napredni da su znali koristiti tehniku fermentacije za dozrijevanje sira.

Vezana vijest

Skakavac

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Po mom mišljenju, to je vrlo sofisticirano. Nisam to očekivao za to vrijeme'', rekao je Maixner.

Iako je konzumacija alkohola dobro zabilježena u povijesti, izmet rudara sadržavao je prvi molekularni dokaz konzumacije piva na europskom kontinentu u to vrijeme.

Grad Hallstatt koji se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine koristio se za proizvodnju soli više od tri tisuće godina. Rudari su u rudniku provodili čitave dane - tamo su jeli, pili, išli na zahod.

Znanstvenici su analizirali četiri uzorka: Jedan iz brončanog doba, dva iz željeznog doba i jedan iz 18. stoljeća.

U jednom od tih uzoraka, starom 2700 godina, pronađeni su uzorci gljiva Penicillium roqueforti i Saccharomyces cerevisiae koje se koriste u proizvodnji hrane.

Vezana vijest

Sir

Analizirali su i od čega se sastojala prehrana rudara u to vrijeme - uglavnom su se hranili žitaricama, voćem, grahom i mesom kao izvorom proteina. Jedina razlika je bila u razini prerade hrane. Također su otkrili da je sastav mikrobioma sličan modernom nezapadnom stanovništvu što bi značilo da se u nekom trenutku dogodila promjena (razlozi mogu biti modernizacija, napredak u medicini). 

Daljnjom analizom, bit će moguće utvrditi kad se ta promjena točno dogodilo i što ju je uzrokovalo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!