Ostani doma
Novosti / Svijet

37-godišnji DANAC

Tko je terorist iz Norveške? Ima osebujnu povijest: Prijetio je članovima obitelji, pokazivao znakove radikalizacije

Tko je terorist iz Norveške? Ima osebujnu povijest: Prijetio je članovima obitelji, pokazivao znakove radikalizacije
nrk.no

Na YouTubeu je objavljivao snimke na kojima je govorio o svom preobraćenju na islam te izjavio da se smatra prorokom

Danski državljanin (37) Espen Andersen Brathen osumnjičen je za ubojstvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu.

Agencija PST izjavila je u četvrtak da se napad u srijedu navečer u malom norveškom gradu "trenutno smatra terorističkim činom" te da će daljnja istraga razjasniti čime je napad bio motiviran. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Priznao je okolnosti napada. Morat ćemo vidjeti hoće li priznati i krivnju za napad", kazala je policijska odvjetnica Ann Iren Svane Mathiassen, piše Sky News.

Vezana vijest

Napad u Norveškoj

Policija je objavila da se 37-godišnjak preobratio se na islam te da su bili zabrinuti zbog naznaka da se radikalizirao. Na YouTubeu je objavljivao snimke na kojima je govorio o svom preobraćenju na islam te izjavio da se smatra prorokom. 

Policija je, između ostalog, objavila i da je Barthen već imao problema sa zakonom te zbog prijetnje smrću bliskim članovima obitelji. Naime, u svibnju prošle godine je prijetio vlastitim roditeljima u njihovom dobu i odbijao izaći iz njihove kuće. Prije nego što je tada napustio dom roditelja ostavio je pištolj na kauču. Zbog toga je zaradio sudsku zabranu prilaska roditeljima. Barthen je ranije osuđivan i zbog provale te posjedovanja manje količine marihuane.

Podsjetimo, Barthen je lukom i strijelom napao na nekoliko lokacija u gradu Kongsbergu koji broji oko 28 tisuća stanovnika te se nalazi 68 km jugozapadno od Osla. Vjeruje se da je napadač djelovao sam. 

Vezana vijest

Napad u Norveškoj

Napad se odvijao tijekom više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i trgovinu Coop Extra, objavio je list Aftenposten. 

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da „zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti".

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!