Ostani doma
Novosti / Svijet

pokolj na ulici

Napad lukom i strijelom u Norveškoj bio je pomno isplaniran teroristički napad: Žrtve su imale između 50 i 70 godina

Nezapamćeni napad lukom i strijelom prvo je počeo u lokalnoj trgovini

Stravičan napad u norveškom gradu Kongsbergu. 37-godišnji Danac naoružan lukom i strijelom, usmrtio je pet osoba, dok je dvije ozlijedio. Policija vjeruje kako je djelovao sam te da je ovaj teroristički čin - pomno isplaniran. 

Nezapamćeni napad lukom i strijelom prvo je počeo u lokalnoj trgovini, da bi 37-godišnjak pokolj nastavio na ulicama norveškog gradića Kongsberga. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Pet osoba je umrlo, četiri žene i jedan muškarac. Službeno, nismo ih još identificirali, treba nam vremena. Svi su imali između 50 i 70 godina'', rekao je Ole B. Saeverud, ravnatelj norveške policije.

Policiji je trebalo nešto više od pola sata da uhiti napadača, za kojeg, vjeruju da je djelovao sam. 

Espen Andersen Brathen danske je nacionalnosti, iako je živio u Norveškoj. Motiv napada još nije poznat, iako se sumnja kako je riječ o terorističkom činu. Počinitelj je i preobraćenik na islam, a zbog svoje radikalizacije otprije je poznat policiji. Navodno je i uhićen ranije ove godine nakon što je ocu prijetio ubojstvom. Na YouTube kanalu je objavljivao snimke na kojima se nazivao prorokom.

Vezana vijest

Espen Andersen Brathen

''Jedan od ozlijeđenih je policajac koji je bio u trgovini za vrijeme napada. Nije bio na dužnosti. U bolnici je, kao i druga ozlijeđena osoba'', izjavio je Øyvind Aas, načelnik policije.

Kongsberg, mirni je gradić 60 kilometara od Osla. Šokirani mještani pale svijeće za žrtve, a vrata lokalne crkve - odsada će biti otvorena 24 sata.

''Ljudi mogu doći ako žele razgovarati ili družiti se s drugima. Ako žele, mogu samo sjediti u tišini, zapaliti svijeću. Teška su vremena, tu smo, dostupni svima kojima je pomoć potrebna'', rekao je svećenik Reidar Aasbø.

''Nalazila sam se blizu, uplašila sam se kada sam čula policijske pucnjeve upozorenja. Vidjela sam strijele posvuda, ali nisam vidjela počinitelja'', ispričala je svjedokinja Silje Løwer Urdalen.

Zbog tragičnih okolnosti, policajcima diljem zemlje naređeno je da odsad moraju nositi vatreno oružje. Naime, norveška policija najčešće je - nenaoružana.

''Ovo je vrlo dramatična situacija koja je strašno pogodila grad Kongsberg. Svi smo potreseni i razumijem da se mnogi boje. Stoga, važno je naglasiti kako policija ima sve pod kontrolom'', rekla je Erna Solberg, norveška premijerka.

Ovo je najgori napad u Norveškoj od 2011., kad je desni ekstremist Anders Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera, dok su bili na otoku u kampu za mlade.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!