Ostani doma
Novosti / Svijet

Terorizam

Tek nakon trećeg ubijenog parlamentarca, Britanija razmatra uvesti im zaštitu. 2016. uoči Brexita ubijena laburistica

Tek nakon trećeg ubijenog parlamentarca, Britanija razmatra uvesti im zaštitu. 2016. uoči Brexita ubijena laburistica
RTL

Zastupnika konzervativne stranke Davida Amessa izbo je 25-godišnji islamistički ekstremist

Ubojstvo zastupnika konzervativne stranke Davida Amessa čin je terorizma, objavila je britanska policija. Izboden je u crkvi tijekom susreta s biračima, a počinitelj je 25-godišnji islamistički ekstremist.

Ovo je treći napad na britanske zastupnike u posljednjih 10-ak godina pa se otvorilo pitanje o dodatnoj zaštiti i sigurnosti političara. Maja Oštro Flis.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neutješni, šokirani mještani Southenda opraštaju se od zastupnika Davida Amessa. 

U lokalnoj metodističkoj crkvi u Southendu, 25-godišnji britanac, somalijskog porijekla na smrt je izbo britanskog konzervativca. Policija je ubojstvo okarakterizirala kao čin terorizma, a počinitelj je odmah i uhićen. U spomen na voljenog političara,koji je bio iznimno blizak sa svojom biračkom zajednicom - 80 najbližih prijatelja održalo je bdijenje.

Zbog ubojstva, ponovno je pokrenuto pitanje o sigurnosti izabranih dužnosnika u Velikoj Britaniji. Zastupnici nemaju osiguranja ni zaštite pri javnim pojavljivanjima, pa britanske vlasti razmišljaju o uvođenju dodatne zaštite. 

Ubojstvo Davida Amessa drugo je ubojstvo britanskog zastupnika u samo pet godina: 2016. zastupnica laburista Jo Cox ubijena je vatrenim oružjem samo nekoliko dana prije referenduma o Brexitu. 

Cijeli prilog:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!