Ostani doma
Novosti / Svijet

Sve je spremno

Cjepivo protiv covida i za djecu od 5 do 11 godina: Biontech i Pfizer od EU-a zatražili odobrenje cjepiva i za najmlađe

Cjepivo protiv covida i za djecu od 5 do 11 godina: Biontech i Pfizer od EU-a zatražili odobrenje cjepiva i za najmlađe
AP

Priložili su podatke iz testiranja nad 4500 djece u 90 klinika u nekoliko zapadnih zemalja

Partnerske tvrtke Biontech iz Njemačke i Pfizer iz SAD-a službeno su od nadležnih agencija EU-a zatražili odobrenje za svoje najnovije cjepivo, za djecu u dobi između pet i 11 godina.

Biontech i Pfizer u zajedničkom priopćenju navode da su EMA-i poslali sve potrebne podatke iz svojih kliničkih ispitivanja cjepiva za djecu najmlađe dobi protiv covida-19.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najvažnije točke su da su klinička istraživanja cjepiva pokazala, kako navode, da su djeca cjepivo dobro podnosila i da je cjepivo kod njih dovelo do razvoja stabilnog i dobrog imunološkog odgovora organizma.

Istraživanje su proveli nad 4500 djece u dobi između 6 mjeseci i 11 godina, dok se na djecu između pet i 11 godina odnosi 2268 malih ispitanica i ispitanika. Riječ je o testiranjima provedenima u 90-ak klinika u SAD-u, Finskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

Vezana vijest

Djeca i covid

Za razliku od cjepiva za djecu od 12 godina i stariju, kod djece između pet i 11 godina, ako bi EMA odobrila ovakvo cjepivo protiv covida, koristila bi se samo trećina standardne doze za odrasle i za tinejdžere.

S početkom školske godine, diljem Europe koronavirus se posebno proširio među djecom, populacijom koja do sada nije cijepljena ili nikako ili izrazito rijetko, u svakom slučaju, u najmlađoj populaciji, potpuno nezaštićenoj cjepivom.

Vezana vijest

Djeca u školi

RTL je u nekoliko navrata pisao o praktično eksponencijalnom porastu broja zaražene djece i u Hrvatskoj i u inozemstvu, pa tako i o stavovima stručnjaka iz medicine da je praktično neizbježno da se što prije razvije cjepivo protiv covida i za najmlađe.

Prije nekoliko dana iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević potvrđeno je da je i u našoj zemlji najdrastičniji rast broja zaraženih među djecom. Unatoč tome što djeca puno rjeđe teško obolijevaju, mada se diljem EU-a sve češće bilježe slučajevi da i mališani završavaju na respiratoru, ovakvo stanje pokreće lančanu reakciju.

Vezana vijest

pedijatar milivoj jovančević

''Bitno je cijepljenje djece iz više razloga, jedno je smanjenje broja oboljelih, smanjenje mogućnost prijenosa i  postizanje kolektivnog imuniteta. No ne smijemo smetnuti s uma i rezultate nedavnih istraživanja kako samoizolacija djeluje na psihosocijalno i edukacijsko zdravlje djece. Znamo da ako dijete dođe u kontakt s oboljelim, a to vidimo gotovo svakodnevno, da ako je cijepljeno ne mora ići u samoizolaciju'', rekao je pedijatar Milivoj Jovančević za RTL prije nešto manje od mjesec dana.

Trenutno je u Hrvatskoj dopušteno cijepljenje djece protiv covida-19 od 12 godina naviše kao i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!