Ostani doma
Novosti / Svijet

NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA

Tisuće na ulicama diljem Europe zbog korona mjera: Bunt zbog najdrastičnije mjere najveći je u Italiji

Tisuće na ulicama diljem Europe zbog korona mjera: Bunt zbog najdrastičnije mjere najveći je u Italiji
AP Photo/Andrew Medichini

Talijani nezadovoljstvo već danima iskazuju, a kako su prosvjedi izmakli kontroli kada se antivakserima pridružila ekstremna desnica - na ulicama su i sindikati koji od Vlade traže da stane na put neofašizmu

Diljem Francuske - 14. vikend za redom više od 40 tisuća građana, koliko ih broji francusko ministarstvo unutarnjih poslova, zbog COVID potvrda na ulicama - bilo u mirnoj prosvjednoj šetnji ili u naguravanju s policijom koja je privela 5 osoba.

COVID potvrde ondje su obvezne u kafićima, restoranima, kinima, muzejima i trgovačkim centrima. Isto tako potrebne su i za putovanje vlakom te zrakoplovom na velike udaljenosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na ulicama Šivcarske prosvjedi u subotu su bili nešto mirniji. Zbog restriktivnih mjera prosvjednici već danima u nekoliko gradova poručuju - dosta je sustava kontrole. 

Pobuna i u Italiji - više od 10 tisuća prosvjednika u Milanu okupiralo je grad na 5 sati zbog jedne od najstrožijih korona mjera uvedene u petak - obvezne zelene propusnice za radnike u privatnim i javnom sektoru u kojem radi 23 milijuna ljudi. 

Vezana vijest

TRST

U isto vrijeme u Rimu deseci tisuća ljudi ustali su protiv, kako kažu, rastućeg fašizma tjedan dana nakon što su desničarski ekstremisti provalili u sjedište najvećeg talijanskog Sindikata zbog zahtjeva za dobivanje zelene propusnice. 

"To je važno jer je to pravi odgovor na ono što se dogodilo prošle subote, dan koji je izvukao najgore instinkte zemlje", kazao je Alessandro Rapezzi, predstavnik Sindikata u Italiji. 

"Danas je važan dan da se istakne da je ovo antifašističko mjesto koje ne želi nasilje kao instrument, kao metoda odlučivanja o argumentima", kazao je prosvjednik Lorenzo Guiliani

Dok se zelena propusnica ondje gotovo svugdje koristi, zeleno svjetlo dala je vlada i za noćne klubove koji sada rade i unutra i vani. 

"Konačno vraća nam se život. Napokon! Svi smo 'prošli kroz zeleno'. Nadajmo se da će se svi cijepiti pa ćemo se vratiti u normalu", kazala je Mafi Fia iz Rima.

"Ovo je prva noć nakon gotovo dvije godine i možemo početi ponovno živjeti. Stvarno je dobro!", kazala je Cristiana iz Rima.  

Vladajući su poručili da klubovi rade zbog uspješne kampanje cijepljenja. Do sada je potpuno cijepljeno 70 posto Talijana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!