Ostani doma
Novosti / Svijet

Alarmantno stanje

Putin uvodi neradni tjedan zbog masovnog umiranja od covida, skoro svaki dan preko 1000. Doznaje se da se nije docijepio

Putin uvodi neradni tjedan zbog masovnog umiranja od covida, skoro svaki dan preko 1000. Doznaje se da se nije docijepio
AP

Danas je Rusija još jednom probila katastrofalan rekord s brojem umrlih od covida u jednom danu. Kremlj je od subote morao priznati užasno stanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u srijedu vladin prijedlog da se na tjedan dana, počevši od studenoga, tvrtke zatvore radi borbe protiv razbuktale pandemije covida-19.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom je u posljednja 24 sata dosegao rekordnih 1028 umrlih uz 34.073 novozaraženih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govoreći na sastanku s državnim dužnosnicima koji je prenosila televizija, Putin je rekao da bi "neradni dani" od 30. listopada do 7. studenoga koji će biti plaćeni, mogu početi i ranije, a u nekim regijama mogu se produžiti.

"Epidemiološka situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. U tom smislu, čelnici regija imaju pravo uvesti dodatne mjere", rekao je Putin.

Vlasti su već uvele izvanredne mjere kako bi usporile pandemiju, u vrijeme kada se građani nerado cijepe ruskim cjepivom Sputnjik V. Gradonačelnik Moskve je u utorak  odredio da necijepljene osobe starije od 60 godina četiri mjeseca ne smiju izlaziti iz kuća i stanova.

Vezana vijest

Rusija, covid i pogreb

Ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je da je zdravstveni sustav prenapregnut. U liječenju oboljelih angažirano je 650.000 medicinskih profesionalaca, izjavio je Muraško agenciji Interfax.

Rusija je s cijepljenjem počela u lipnju, među prvima, ali Putin još nije primio drugu dozu, objavio je Kremlj u srijedu.

"Predsjednik se još nije docijepio", kazao je glasnogovornik Dmitrij Peskov: "To će učiniti kada mu kažu liječnici i specijalisti."

Inače je subota bila prvi dan još od početka izbijanja pandemije covida-19 u kojem je Ruska Federacija zabilježila više od 1000 umrlih od ove bolesti u jednom danu. Narednih dana to je zaredalo.

Vezana vijest

covid bolnica

Odgovornima za ovakvu situaciju vlada Rusije u prvom redu smatra stanovnike zbog njihovog ponašanja, te zbog nevoljkosti da se odazovu cijepljenju protiv covida. Prema službenim statistikama, od početka pandemije u Rusiji je od covida umrlo 220.000 ljudi.

Prema institutu za statistiku Rosstatu, ako bi se u obzir uzeli svi smrtni slučajevi povezani s covidom, došlo bi se do više od 400.000 umrlih ljudi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!