Ostani doma
Novosti / Svijet

DIREKT I COVID MILICIJA

Reportaža iz Beograda. Pišu se kazne, mladi bijesni: 'Ovo je užasno, smrznuta sam, ali neću se cijepiti. Što ćete? Valjda me neće kazniti...'

Za vikend su upozoravali, a od početka tjedna, novčano kažnjavaju one vlasnike lokala, ali i goste koji nakon 22 sata nemaju covid potvrde

Ukupni broj umrlih od početka epidemije u Hravtskoj prešao je brojku od 9000, točnije dosad je umrlo 9060 ljudi. 

Vratit ćemo se još stanju epidemije u Hrvatskoj ali prije toga da vidimo u kakvom smo društvu po tom pitanju. Geografski i mentalno smo na Balkanu pa smo tako i epidemiološki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Regija je među najgore procijepljenima u Europi pa je takav i rezultat umrlih i oboljelih. Srbija je donedavno bila svjetski rekorder po broju mrtvih na milijun stanovnika, sad ju je prestigla Rumunjska, ali i dalje u svjetskom vrhu, samo danas umrlo je više od 60 ljudi a na respiratoru su čak i dvije bebe i jedna sedmogodišnja djeovjčica.

Kako bi pokušala zaustaviti rast crnih brojki Srbija je nekidan pooštrila mjere i uvela kovid potvrde za ulazak u kafiće i noćne klubove iza 22 sata. Obzirom da se o toj mjeri razgovara i u Hrvatskoj naša Marina Brcković otišla je u Beograd provjeriti kako to ondje funkcionira i daje li rezulatata.  

Beton Hala na Savi, popularno beogradsko mjesto poput zagrebačke Tkalče ili splitske Rive i ponedjeljkom navečer bila bi krcata ljudima. Ali sinoć je to izgledalo ovako.

Covid milicija pred našim kamerama provodila je svoje kontrole. Od lokala do lokala, stola do stola - pitali su sve, imaju li propusnicu? 

Za vikend su samo upozoravali, a od početka tjedna, komunalna policija novčano kažnjava one vlasnike lokala, ali i goste koji nakon 22 sata nemaju covid potvrde. Upravo zbog toga većina vlasnika odlučila je zatvoriti svoje lokale u 22 sata. 

A oni koji nisu, svojim necijepljenim gostima pristojno su rekli što ste popili, popili ste. Sanja je izbačena i bijesna.

Rigoroznije mjere

"Morali smo da izađemo poslije 10. Jer nemate covid propusnicu? Da. Rekli su nam da ne možemo da prisustvujemo večeri. Kako se zbog toga osjećate? Smrznuto. Užas. Razmišljate li da se sada cijepite? Ne. Zašto ne? Protiv sam cjepiva jer nije ništa sigurno", kaže Sanja Radovanović.

Sigurno je da će necijepljeni piti po klupicama ili će ostati doma. Nisu svi naši sugovornici ljuti zbog novih mjera. 

"Jeste li izašli zato što ih nemate? Ne. Imamo svakako, samo smo završili večeru", kaže Nikola Milosavljević.

"U redu je to, apsolutno se slažem s ovim kontrolama, sve je to ok", dodaje Faris Pičinović.

Ne slažu se ugostitelji. Veselin se dugo pripremao, čekao kraj pandemije, a onda imao otvorenje svog novog bara prije nekoliko dana - i odmah poslije stigla je najava da se uvode potvrde. Sada umjesto do 1 kako je planirao, zatvara u 22 sata.

"Najbolji primjer za covid propusnice je primjer od jučer gdje smo radili punim intenzitetom do 1 sat, posjećenost lokala je bila izuzetno velika. Da ne bi bilo problema sa zakonom odlučili smo da skratimo radno vrijeme. Bez muzičkog programa, samo radimo ručkove i večere, radimo do 22 sata", govori Veselin Minić, vlasnik restorana u Beogradu.

U Srbiji se cijepilo samo 22 posto mladih u dobi od 18 do 30 godina i baš na njih je usmjerena ova mjera. Necijepljeni su Nina, Uroš i njihovo društvo.

"Trenutno nisam za cijepljenje. Pa dobro što ćete, ako neće moći poslije 22 sata u kafiće? Nadam se da mi neće napisati kaznu. A ako budu kazne? Pa onda će da se cijepimo."

"Nisam se cijepio. Ne bih ništa primio o čemu ne poznajem materiju. Tek kad budem, onda bi pristao", kaže Uroš Vučićević.

"Jel bi te to moglo razuvjeriti da se cijepiš kako bi poslije 10 navečer mogla van? Paaa, ne bi takve kompromise pravila", jasno će Nina Mihajlović.

No, ako ih bez potvrde poslije 22 sata zatekne komunalna policija, morat će platiti kaznu i to od 45 eura, a vlasnici lokala 2.500 eura. Iz Vlade najavljuju da će pričekati idućih desetak dana - a ako ne bude očekivanog učinka covid propusnica, slijede rigoroznije mjere. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!