Ostani doma
Novosti / Svijet

TESTIRANJE PROTUSATELITSKOG ORUŽJA

Amerika bijesna na Rusiju jer je testirala raketu i raznijela satelit: 'Ugrozili su posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji'

Amerika bijesna na Rusiju jer je testirala raketu i raznijela satelit: 'Ugrozili su posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji'
Shutterstock

Glasnogovornik američkog State Departmenta kazao je da će test povećati rizik za astronaute i kozmonaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Američka je vojska objavila u ponedjeljak da je primijetila "stvaranje krhotina" u svemiru, a jedan je dužnosnik kazao kako se čini da je Rusija provela testiranje protusatelitskog oružja (ASAT).

Stručnjaci kažu da protusatelitsko oružje koje razbija svoje mete predstavlja opasnost zbog stvaranja oblaka fragmenata koji se mogu sudarati s drugim objektima, što može izazvati lančanu reakciju projektila po Zemljinoj orbiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Aktivno radimo na karakterizaciji polja krhotina i nastavit ćemo osiguravati da sve zemlje prisustne u svemiru imaju informacije potrebne za manevriranje satelitima u slučaju sudara", navodi se u priopćenju američkog svemirskog zapovjedništva.

Američki dužnosnik anonimno je rekao za Reuters kako prvi izvještaji pokazuju da je Rusija za vikend izvela testiranje protusatelitskog oružja.

'Ugrozili su astronaute na ISS-u'

Kako piše BBC, SAD je osudio Rusiju zbog provođenja "opasnog i neodgovornog" raketnog testa za koji kaže da je ugrozio posadu na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Raketa je raznijela jedan od ruskih satelita, stvarajući krhotine koje su natjerale posadu ISS-a da se skloni u kapsule. Postaja trenutno ima sedam članova - četiri Amerikanca, Nijemca i dva Rusa.

"Ranije danas, Ruska Federacija je bezobzirno provela destruktivno satelitsko testiranje protusatelitske rakete na jednom od svojih satelita", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price

"Test je do sada generirao preko 1500 komada orbitalnih krhotina koje se mogu pratiti i stotine tisuća komada manjih orbitalnih krhotina", dodao je te kazao da je opasnost daleko od kraja.

Kazao je da će test povećati rizik za astronaute i kozmonaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

SAD je izveo prve testove protusatelitskog oružja 1959., kada su sami sateliti bili rijetki i novi.

Rusija je prošloga travnja provela testiranje protusatelitskog projektila, a dužnosnici ističu da će svemir imati sve veću važnost za suvremeno ratovanje.

Indija je 2019. srušila projektilom jedan od svojih satelita u niskoj orbiti Zemlje.

Američka vojska sve više ovisi o satelitima prilikom kopnenog djelovanja. Primjerice, prilikom praćenja lansiranja projektila i usmjeravanja postrojbi na terenu.

Ovi testovi također su postavili pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru koje su ključne za veliki raspon komercijalnih aktivnosti, uključujući banke i GPS.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!