Ostani doma
Novosti / Svijet

SITUACIJA EKSALIRA

Poljska policija muku muči s migrantima: Na službenike nasrnuli kamenjem, ovi uzvratili vodenim topovima

Poljska policija muku muči s migrantima: Na službenike nasrnuli kamenjem, ovi uzvratili vodenim topovima
Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Na niskim temperaturama, bez hrane, 4000 migranata 'zarobljeno' je na granici Poljske i Bjelorusije, izbijaju sukobi s policijom

Kaos je na granici Poljske i Bjelorusije gdje gotovo 4 tisuće migranata, u nadi za boljim životom, želi ući u Europsku uniju, no već danima i dalje stoje na istom mjestu. Nezadovoljni, bacaju kamenje na poljsku policiju, koja im je odgovorila vodenim topovima. 

Tako je eskalirala kriza koja na poljsko-bjeloruskoj granici traje tjednima. Gotovo 4 tisuće migranata, umjesto europske dobrodošlice, od Poljske su dobili bodljikavu žicu i vojna pojačanja.

"Bjelorusija nam je dala vize, došli smo ovdje jer je ovo put do Europe", rekao je Mohammed Latif, migrant iz Iraka koji govori i kako su put do tu platili 2000 dolara. 

Migrant iz Iraka, Abdullah Najih kaže: "Europska unija radi svaki dan na tome da riješe naš problem, da nas puste unutra. Pritišću poljsku vladu, da nam otvore vrata i da uđemo unutra".

Vezana vijest

Putin i Macron

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Europska unija za sve što se događa optužuje Bjelorusiju za manipulaciju tvrdeći da su pozvali migrante u Minsk pa ih uputili prema Poljskoj da destabiliziraju Uniju.

"Ovo je rezultat cinične igre koju igra gospodin Lukašenko. On nas, obzirom da smo u Europskoj uniji, pokušava prisiliti, kao i druge zapadne zemlje, da ga prihvatimo kao predsjednika njegove zemlje", tvrdi zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Marcin Przydacz

S druge strane, Lukašenko nudi pomoć, ali i tvrdi da većina migranata ionako želi do Njemačke, a da Bjelorusija u tome može pomoći.

"U čemu je problem? Koji je prijedlog? Dajte nam humanitarni koridor kroz Poljsku, molim vas. I mi ćemo ih izvući do Münchena. Prevest ćemo ih i našim avionima, ako je to potrebno", kaže predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko.

Vezana vijest

Migranti, Hrvatska, Srbija


Trenutno bezizlazna situacija mogla bi bi postati još gora. Uvjeti u kojima migranti žive su grozni, temperature su oko nule, hrane nema dovoljno. Puno je bolesnih, starijih, djece. Život u raznim pokušajima prelaska granice izgubilo je devet ljudi, uključujući i 19-godišnjeg Sirijca koji se utopio u rijeci Bug, koja razdvaja Poljsku i Bjelorusiju.

Za njih prolaza naprijed nema, a povratak u Bjelorusiju im je zabranjen. Javio se i Irak, za četvrtak je zakazao let za evakuaciju svojih državljana iz Minska. Zasad ih se prijavilo 200, a ostalima su danas podijelili osnovne potrepštine da prežive iduće dana na granici.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!