Ostani doma
Novosti / Svijet

Nasilje, kaos, uništenje

Dan poslije, građani Rotterdama zbrajaju što su im sve porazbijali protivnici COVID mjera. U Amsterdamu ih se odriču

Sedam ljudi je uhićeno nakon što napadali policiju, zbog vandalizma i izazivanja požara na ulicama grada

Prosvjedi protiv uvođenja COVID potvrda i strožih mjera ovog vikenda diljem Europe. Najžešće je u Nizozemskoj gdje je drugu večer zaredom bilo nasilja na ulicama, ovaj put u Haagu. Ipak, u većini država prosvjedi su prošli mirno i bez većih incidenata.

Prosvjed u Haagu nastavak je nasilja na prosvjedima protiv strožih epidemioških mjera, nakon što je u petak u Rotterdamu policija zapucala na prosvjednike. Uhićeno je 20 ljudi, sedam ih je ozlijeđeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bilo je kaotično. Dobio sam nekoliko udaraca jer sam se tu slučajno našao, ali nisam se bojao. Od policajaca", rekao je jedan sudionik prosvjeda u Rotterrdamu.

Dan nakon žestokih nereda, građani Rotterdama zbrajali su štetu na svojoj imovini.

Vezana vijest

Nizozemska

"Svatko ima pravo prosvjedovati, ali ne bi trebali uništavati tuđe vlasništvo. Razbili su mi onaj prozor. Teško ću se naplatiti od osiguranja kada je šteta nastala zbog vandalizma", kaže stanovnik tog grada.

Prosvjed je održan i u Amsterdamu, ali bez nasilja.

"Ono što se dogodilo u Rotterdamu nema nikakve veze s našim pokretom ovdje. Mi smo mirni i organiziratori ovdje u Amsterdamu pokazuju već mjesecima da mogu biti. Sramota je što se dogodilo u Rotterdamu", rekao je Gerard Nederbel iz Amsterdama.

Vezana vijest

A val prosvjeda pronio se diljem Europe. Umjesto nasilja, Belgijanci su odabrali ples. Glazba je svirala i na prosvjedima protiv najstrožih COVID mjera u Europi koje su najavljene u Austriji.

No, unatoč jakim policijskim snagama koje su kontrolirale prosvjednike na ulicama, nasilja nije bilo. Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda okupilo se u Italiji i u Makedoniji. Srećom, bez nasilja kakvo se cijelog vikenda događa u Nizozemskoj.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!