Ostani doma
Novosti / Svijet

bizarno

Slučaj nestale kineske tenisačice: Optužila bivšeg ministra za seksualno zlostavljanje, od tada joj se gubi svaki trag

Bizarna je to i misteriozna priča koju svijet prati danima

Tri tjedna svijet se pita: gdje je olimpijka Peng Shuai? Naime, toliko se kineskoj tenisačici nije moglo ući u trag nakon što je bivšeg premijera optužila za seksualno zlostavljanje. Nije se znalo je li živa i je li na sigurnom, sve do danas objavljenih snimki. Reagirali su i UN i Bijela kuća, a mnogi i dalje misle kako ona uopće nije slobodna.

Nakon dugih 19 dana ovo je prvi put da svijet ima priliku vidjeti tenisačicu Peng Shuai. Objavljen je video iz pekinškog restorana - gdje je ona na večeri s trenerom i prijateljima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Druga snimka pak pokazuje tenisačicu kako se druži s djecom na juniorskom teniskom turniru. Oba videa objavio je kineski državni medij - ali iz WTA poručuju - ovo nije dokaz ničega. Obzirom da sama ne priča, nejasno je da li je Peng u potpunosti slobodna, bez iznude ili kontrole države.

Bizarna je to i misteriozna priča koju svijet prati danima - počela je početkom studenog, kada je Peng Shuai na društvenim mrežama optužila bivšeg kineskog premijera Zhanga Gaolija za seksualno zlostavljanje. Objava je ubrzo izbrisana, a tenisačici od tada, pa do danas, ni traga ni glasa. Kolege iz svijeta tenisa prve su izrazile zabrinutost.

"Stvarno mi je drago da su reagirali i predsjednici WTA-e, kao i ATP-a, to je važno. Ovo je užasno. Ona je nestala osoba, ne znam je li to istina ili ne, nadam se da je pronađena. Bila je broj jedan u svijetu i to nedavno u parovima“, rekao je Novak Đoković.

"Voljeli bismo, vidjeti neki njezin video, bilo što, kako bi se uvjerile da je ona dobro i da je sve u redu. Ovo je jako čudna situacija i stvarno želimo čuti nekakve novosti“, komentirala je rumunjska tenisačica Irina Bara.

O slučaju Peng oglasili su se svi - od udruga za ljudska prava, preko Ujedinjenih Naroda i Bijele kuće - od Kine su zatražili neovisan dokaz o tome gdje se tenisačica nalazi i da je sigurna.

"I dalje ćemo se zalagati za slobodu govora, znamo da Republika Kina ima nultu stopu tolerancije na kritike i evidenciju ušutkavanja onih koji progovaraju. Mi i dalje nastavljamo osuđivati takve postupke“, rekla je Jen Psaki, odnosi s javnošću Bijele Kuće.

Postupke Kine osudila je i WTA, koja prijeti oduzimanjem organizacije svih turnira na kineskom tlu - ako sudbina tenisačice ostane nepoznata.

"Od nas je potrebno da reagiramo i sad sam čuo da je WTA voljna se povući iz Kine, barem ne sudjelovati u svim turnirima tamo dok se sve ne razjasni. Podržavam to sto posto“, kaže Đoković.

Osim nekoliko videa, kineski mediji objavili su i fotografije Peng na kojima ona pozira sa plišanim medvjedima i svima želi ugodan vikend. Sve je to objavljeno na kineskoj društvenoj mreži Wechat, jer ostale, poput Twittera i Facebooka su u Kini zabranjene. S Peng se i dalje ne može direktno komunicirati - stoga slučaj kineske tenisačice i dalje čeka rasplet.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!