Ostani doma
Novosti / Svijet

Krenuli otrovni plinovi

Talijani evakuirali stanovnike svog vulkanskog otoka, zabranili dolazak turistima zbog opasnosti od erupcije

Talijani evakuirali stanovnike svog vulkanskog otoka, zabranili dolazak turistima zbog opasnosti od erupcije
Shutterstock

Talijanski je nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju objavio kako je došlo do povećanja teških plinova koji mogu imati smrtonosne posljedice

Zbog pojačane vulkanske aktivnosti u tijeku je evakuacija Vulcana, malenog otočića u Eolsokom arhipelagu, 25 kilometara sjeverno od Sicilije. Također su zabranjeni posjeti turistima.

Gradonačelnik, Marco Giorgianni, naredio je evakuaciju otprilike 150 stanovnika obalnog područja otoka, koje se nalazi na najvećem udaru sumpornih plinova, prenosi The Guardian.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Talijanska agencija civilne zaštite još je prošlog listopada izdala jantarnu uzbunu za ovaj otok, nakon što je zabilježen niz značajnih promjena u vulkanskim parametrima.

"Podaci ukazuju na povećanje plinova koji su razlog za zabrinutost jer predstavljaju prijetnju javnom zdravlju", rekao je gradonačelnik u subotu na sastanku sa stanovnicima, koji je uživo prenošen na Facebooku.

Vezana vijest

La Palma

Talijanski je nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju objavio kako je došlo do povećanja teških plinova koji smanjuju količinu kisika u zraku i uzrokuju respiratorne poteškoće koje mogu imati smrtonosne posljedice.

Lokalne su vlasti kreirale "crvenu zonu", područje u kojem je razina plina koja se pripisuje vulkanskoj aktivnosti jače koncentrirana, s vrijednostima ugljičnog dioksida iznad normalnih razina. Također su ograničile kretanje preostalih stanovnika između 23 sata i 6 sati ujutro. Otok će biti zatvoren za turiste mjesec dana.

Prije mjesec dana nekoliko ljudi na otoku prijavilo je da su vulkanske emisije uzrokovale bolest kod njihovih ljubimaca.

Vezana vijest

Etna

“Odjednom sam primijetila da mojih 10 mačaka leži na podu kao da su se onesvijestile, a ni ja se nisam osjećala dobro, teško sam disala. Rekli su mi da je to samo napad panike, a onda su liječnici potvrdili da je uzrok bolesti izdisanje plinova iz kratera“, rekla je Stefania Lombardo za talijanski dnevni list la Repubblica.

Prošlog mjeseca, govoreći o "povećanom otplinjavanju, temperaturama i seizmičnosti" na otoku, Marco Pistolesi, profesor vulkanologije na Sveučilištu u Pisi, rekao je kako "za one koji poznaju otok, ovo nikada prije nije primijećeno."

Posljednja erupcija na Vulkanu bila je prije više od 130 godina i trajala je od 2. kolovoza 1888. do 22. ožujka 1890. godine.

Rimljani su vjerovali da je mali otok bio dimnjak Vulkana, boga vatre.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!