Ostani doma
Novosti / Svijet

Žele da korona konačno prođe

Istraživanje: 52% Nijemaca je za obavezno cijepljenje. Austrija: Kazne za necijepljene do 3600 eura

Istraživanje: 52% Nijemaca je za obavezno cijepljenje. Austrija: Kazne za necijepljene do 3600 eura
AP

Austrijska resorna ministrica najavila da će kazne za odbijanje obaveznog cijepljenja od veljače iznositi 3600 eura

Danas je Bild am Sonntag objavio da u ovom trenutku čak 52 posto stanovnika Njemačke priželjkuje uvođenje obaveznog cijepljenja građana protiv COVID-a.

Njemački list angažirao je agenciju za ispitivanje javnog mnijenja INSA kako bi provjerio kakvo je raspoloženje prema opciji obaveznog cijepljenja u naciji od više od 80 milijuna, od kojih se do sada potpuno, dvjema dozama, cijepilo 67,9 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlasti u Berlinu, ali i lokalno, a posebno Institut Robert Koch toliki udio postotak smatra apsolutno nedovoljnim. Još ljetos je, uostalom, vodeći američki stručnjak Anthony Fauci, savjetnik predsjednika SAD-a, za delta varijantu SARS-CoV-2 rekao da je za taj virus potrebna procijepljenost veća od 85 posto za postizanje kolektivnog imuniteta.

U kakvom stanju je Hrvatska oslikava pak to što su jučer, izvještavajući o protestu protiv epidemioloških mjera u Zagrebu, njemački, austrijski, švicarski i drugi mediji s njemačkog govornog područja redom navodili da je "riječ o zemlji u kojoj je samo 46,5 posto stanovnika potpuno cijepljeno".

Vezana vijest

covid bolnica

Osim što je 52 posto Nijemaca reklo da su svakako za uvođenje obaveznog cijepljenja, njih daljnjih sedam posto odgovorilo je da "ne zna" ili nije dalo odgovor. Protiv se u anketi izjasnilo 41 posto od ukupno 1001 ispitanika, što se smatra reprezentativnim uzorkom uz primjenu odgovarajućih modela.

Bild am Sonntag rezultate istraživanja je objavio kratko nakon što je Austrija objavila da u uvođenje obaveznog cijepljenja kreće od veljače. Danas je austrijska ministrica za ustav Karoline Edtstadler iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) rekla da će to biti moguće uz poštivanje ustavnih i drugih odredbi ove zemlje.

Vezana vijest

bolnica

Ona je za ORF rekla da smatra da će uvođenje obaveznog cijepljenja u svakom slučaju biti manji problem od lockdowna kojega Austrija uvodi od ponedjeljka zbog brojki novooboljelih i umrlih koje se više ne daju kontrolirati, te očite opasnosti od sloma zdravstvene skrbi u bolnicama.

Rekla je, također, da će se uvesti i kazne za odbijanje cijepljenja, i do 3600 eura, zasad se procjenjuje, te da će se građane kažnjavati u slučaju da ih se na cijepljenje pozove, a oni to odbiju bez navođenja valjanog medicinskog dokaza da cijepljenje protiv COVID-a u njihovom slučaju nije preporučljivo. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!