Ostani doma
Novosti / Svijet

lockdown

Gotovo 9 milijuna Austrijanaca više ne može izlaziti osim ako nije nužno: 'Ovo je za nas tužno'

Otužna slika iz Beča, jer najveći božićni sajam potpuno prazan

Austrija je ponovno u lockdownu. Gotovo 9 milijuna građana iz domova može izlaziti samo kada je to nužno. Karantena će trajati najmanje 10 dana, uz mogućnost produljenja za još 10. Otužna slika iz Beča, jer najveći božićni sajam potpuno prazan. Bez glazbe i dekoracija, bez slatkiša i bez ljudi. 

''Naravno da sam ljuta. Već sam bila u blagdanskom raspoloženju i htjela sam obići božićne sajmove'', komentirala je Lisa Bernsteiner iz Beča. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još jučer, feštalo se kao da sutra ne postoji. Jer znaju Austrijanci da neće tako skoro ponovno uživati u slatkim delicijama.

''Ovo nam je bila zadnja prilika'', rekla je Bečanin.

''Šteta zbog lockdowna, ali što možemo'', komentirao je građanin.

''Ovo je za nas tužno i šokantno i zato nismo dobre volje'', komentirali su stanovnici Beča. 

No nisu samo Austrijanci uskraćeni za božićne sajmove. Od danas ne mogu ni u kafiće, restorane, shopping centre. Jer i za necijepljene i za cijepljene - sve je zatvoreno. 

Vezana vijest

cijepljenje Njemačka

Ulice puste, na njima tek oni na putu za posao ili u kupnju namirnica, svom liječniku ili u ljekarnu. Jer jedino to je i dopušteno. 

''Tako je kako je. Trebali bismo odmah uvesti obvezno cijepljenje'', smatra Bečanka Christine Lokos

Na to će pričekati još dva mjeseca, jer i to austrijska vlada uvodi prvog veljače. Sve to Izazvalo je revolt djela građana, pa je njih 40 000 za vikend izišlo na ulice, sve pod budnim okom jakih policijskih snaga. Ipak, bez incidenta nije moglo - dio prosvjednika na policiju je bacao boce, a oni im uzvratili suzavcem. 

I dok prosvjed nije bio miran, jedno je sigurno - mirnu, odnosno Tihu noć idućih maksimalno 20 dana, imat će Austrijanci, koliko će i trajati ovaj za njih - četvrti lockdown.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!