Ostani doma
Novosti / Svijet

Kad nije išlo drugačije...

Austrija: Broj prvocijepljenih narastao 10 do 15 posto od proglašenja lockdowna i najave obaveznog cijepljenja

Austrija: Broj prvocijepljenih narastao 10 do 15 posto od proglašenja lockdowna i najave obaveznog cijepljenja
AP

Prije dva tjedna u Beču se cijepilo oko 1000 ljudi dnevno. Sada to iznosi 12.000, uglavnom onih koji idu po 'booster', puno je više i onih koji idu po prvu dozu

Otkako je vlada Austrije proglasila novi lockdown, uvjetovan gubitkom kontrole nad širenjem virusa i definitivnim popunjavanjem kapaciteta bolnica diljem ove zemlje, najveći centar za cijepljenje u Austriji, konkretno u Beču, bilježi ogroman rast broja cijepljenja građana protiv COVID-a 19.

Prije samo dva tjedna, prenosi Euronews, dnevno se cijepilo prosječno oko 1000 ljudi. Sad je to naraslo na čak 12.000 dnevno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U vijesti se navodi i to da je broj prvocijepljenih u međuvremenu narastao za između 10 i 15 posto. Većina cijepljenja u bečkom centru za cijepljenje ipak se odnosi na one koji su došli po drugu ili treću dozu.

Austrija je lockdown proglasila u ponedjeljak.

"Dugo je vladao politički konsenzus oko toga da ne želimo obvezno cijepljenje u našoj zemlji, ali moramo pogledati stvarnosti u oči. Dugo, možda i predugo, smo mislili da ćemo uspjeti uvjeriti ljude da se cijepe dobrovoljno. Ne želimo peti val, ne želimo šesti, ni sedmi val", kazao je prije nekoliko dana austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Vezana vijest

Beč COVID potvrde

Riječ je o članici EU-a koju se nerijetko spominje kao jednu od onih s najslabijim udjelom cijepljenih u ukupnom stanovništvu. To je uoči lockdowna bilo oko 65 posto stanovništva cijepljenog objema dozama.

U kakvom epidemiološkom stanju je pak Hrvatska oslikava to što su tih dana, izvještavajući o protestu protiv epidemioloških mjera u Zagrebu, njemački, austrijski, švicarski i drugi mediji s njemačkog govornog područja redom navodili da je "riječ o zemlji u kojoj je samo 46,5 posto stanovnika potpuno cijepljeno".

Od 1. veljače Austrija je najavila i to da uvodi obavezno cijepljenje za sve, osim za one koji imaju medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da je cijepljenje protiv COVID-a 19 za njih kontraindicirano zbog osobnog zdravstvenog stanja.

Vezana vijest

cijepljenje Njemačka

U nedjelju je austrijska ministrica za ustav Karoline Edtstadler iz Austrijske narodne stranke (ÖVP) rekla da bi kazne za odbijanje cijepljenja na koje će građane pozivati, mogle iznositi oko 3600 eura.

U nedjelju je njemački list Bild am Sonntag objavio da u ovom trenutku čak 52 posto stanovnika Njemačke priželjkuje uvođenje obaveznog cijepljenja građana protiv COVID-a.

Njemački list angažirao je agenciju za ispitivanje javnog mnijenja INSA kako bi provjerio kakvo je raspoloženje prema opciji obaveznog cijepljenja u naciji od više od 80 milijuna, od kojih se do sada potpuno, dvjema dozama, cijepilo 67,9 posto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!