Ostani doma
Novosti / Svijet

crno razdoblje

Trajalo je desetljećima: Slovačka se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena

Trajalo je desetljećima: Slovačka se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena
Petar Glebov/PIXSELL

Broj sterilizacija moguće je samo procjenjivati, no najmanje je nekoliko tisuća žena bilo podvrgnuto tom postupku

Slovačka vlada službeno se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala desetljećima u toj zemlji.  

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se zbivalo godinama te se ispričala svima pogođenima, objavila je službena novinska agencija TASR. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Broj sterilizacija moguće je samo procjenjivati, no najmanje je nekoliko tisuća žena bilo podvrgnuto tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi. 

Prema navodima vlade, prisilne sterilizacije odvijale su se između 1966. i 1989. s ciljem da se ograniči broj djece rođene u manjinskoj skupini Roma.

No, prema priznanju vlade,  i nakon pada komunizma, u razdoblju između 1990. i 2004., romske žene bile su bespravno prisiljavane u klinikama na pristanak na sterilizaciju nakon dobivanja djece.  

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Vijeće Europe godinama su tražile od Slovačke da prizna sistematsko kršenje ljudskih prava protiv Roma i da kompenzira žrtve.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja MIjatović pozdravila je, u objavi na Twitter računu, ispriku slovačkih vlasti kao važan prvi korak. 

No, dodala je, mehanizam za kompenzaciju morao bi biti što prije uspostavljen.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!