Ostani doma
Novosti / Svijet

prijedlog europske komisije

Digitalne COVID potvrde vrijedit će samo devet mjeseci? Oni koji su blizu tog roka trebat će na 'booster' dozu

Digitalne COVID potvrde vrijedit će samo devet mjeseci? Oni koji su blizu tog roka trebat će na 'booster' dozu
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Što se tiče dodatnih, booster doza, Komisija kaže da zasad nema studija o učinkovitosti booster doza u pogledu prenošenja virusa i da stoga nije moguće odrediti razdoblje valjanosti potvrda nakon cijepljenja

Europska komisija je u četvrtak predložila da digitalne COVID potvrde vrijede devet mjeseci nakon primanja preporučenih doza cjepiva protiv COVIDA-19. Komisija je u četvrtak predstavila prijedlog preporuka za sigurno putovanje unutar EU-a koje bi se trebale primjenjivati od 10. siječnja sljedeće godine.

Komisija poziva države članice da odmah poduzmu potrebne korake kako bi osigurale pristup cjepivu za one osobe kojima će uskoro proći devet mjeseci od zadnje preporučene doze koju su primili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče dodatnih, booster doza, Komisija kaže da zasad nema studija o učinkovitosti booster doza u pogledu prenošenja virusa i da stoga nije moguće odrediti razdoblje valjanosti potvrda nakon cijepljenja.

Vezana vijest

covid potvrda

“Ipak, s obzirom na podatke koji se pojavljuju, može se očekivati da zaštita od booster doza traje dulje nego zaštita od prve serije cijepljenja”, navodi Komisija i dodaje da će pozorno pratiti nove znanstvene dokaze te da će, bude li potrebe, predložiti odgovarajuće razdoblje u kojem bi vrijedile digitalne potvrde nakon primanja booster doze.

Osobe koje imaju valjanu digitalnu COVID potvrdu ne bi načelno trebale biti podvrgnute dodatnim restrikcijama i zahtjevima, poput testiranja i karantene, bez obzira odakle u EU kreću na put unutar Unije. Od osoba bez takvih potvrde može se tražiti testiranje prije polaska i nakon povratka s puta.

Komisija također predlaže i promjene u označavanju bojama karte Europe, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može poslužiti i za koordinaciju mjera. Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti.

Vezana vijest

PROSVJED COVID

Za putovanja iz područja označenih zelenom bojem ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, dok bi se putovanja iz tamnocrvenih zona trebala obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja a nisu cijepljeni niti su preboljele COVID-19 morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu po dolasku.

Iznimke iz predloženih mjera trebale bi vrijediti za osobe koje žive uz granicu koju dnevno prelaze, za djecu ispod 12 godina te za osobe koje putuju iz bitnih razloga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!