Ostani doma
Novosti / Svijet

mRNK tehnologija

Moderna: 'Do početka 2022. godine možemo imati novo cjepivo protiv omikrona'

Moderna: 'Do početka 2022. godine možemo imati novo cjepivo protiv omikrona'
Shutterstock

'Izvanredna stvar s mRNK cjepivima je to da možemo djelovati jako brzo', rekao je glavni medicinski stručnjak Moderne

Glavni medicinski stručnjak Moderne, Paul Burton, rekao je u nedjelju da bi ta kompanija početkom sljedeće godine mogla izbaciti preformulirano cjepivo protiv varijante omikron koronavirusa. No, za sada još nije poznato hoće li nova verzija cjepiva uopće biti potrebna, ili će sadašnje verzije nastaviti pružati adekvatnu zaštitu protiv novih varijanti virusa.

“U sljedećih bi nekoliko tjedana trebali znati sve o zaštiti koju cjepivo pruža protiv nove varijante, ali izvanredna stvar s mRNK cjepivima je to da možemo djelovati jako brzo. Ako moramo napraviti novo cjepivo, mislimo da će to biti već početkom 2022. godine ”, kazao je Burton za BBC-jevu emisiju Andrew Marr Show.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Omikron je WHO okarakterizirao kao varijantu za zabrinutost, što znači da je za pretpostaviti da je ovom mutacijom virus postao ili zarazniji ili virulentniji ili vještiji u izbjegavanju cjepiva i terapija. Nova varijanta ima preko 30 mutacija proteinu šiljka koji omogućuje virusu da uđe u tijelo.

Vezana vijest

Čičin Šain

Zdravstveni djelatnici upozoravaju da bi mnoge od ovih mutacija mogle dovesti do povećane otpornosti i brže prenosivosti, što bi ograničilo učinkovitost postojećih cjepiva.

Proizvođač cjepiva Moderna mobilizirao je stotine radnika, već u četvrtak rano ujutro na američki praznik Dan zahvalnosti, da počnu proučavati novu varijantu, stoji u priopćenju tvrtke.

“Sadašnja cjepiva mogla bi pružiti određenu zaštitu, ovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja”, poručio je Burton.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!