Ostani doma
Novosti / Svijet

Blagi simptomi

Može li najnoviji soj koronavirusa biti dobra vijest i zadnja stanica u pandemiji? 'Možda nam je ovo božićni dar'

Može li najnoviji soj koronavirusa biti dobra vijest i zadnja stanica u pandemiji? 'Možda nam je ovo božićni dar'
Shutterstock

Liječnici u Južnoj Africi ranije su već izjavili kako ovaj soj, za razliku od prethodnih verzija, još nije doveo do hospitalizacija ili smrti

Može li novi soj biti dobra vijest? Može li omikron biti zadnja stanica na kojoj će se pandemija prelomiti i doći svome kraju?

Njemački klinički epidemiolog Karl Lauterbach, koji se kandidira za tamošnjeg ministra zdravstva, kaže da bi omikron, ukoliko se pokaže da je istina da uzrokuje tek laganije simptome bolesti poput glavobolje i umora, mogao biti pravi "božićni dar." Liječnici u Južnoj Africi ranije su već izjavili kako ovaj soj, za razliku od prethodnih verzija, još nije doveo do hospitalizacija ili smrti, piše Daily Mail

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njemački epidemiolog sugerira da ogroman broj mutacija, čak 32 na proteinu šiljaka, može značiti da će zaraza biti puno manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih virusa.

Vezana vijest

Pfizer cjepivo

Mišljenje s njim dijli i profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, koji navodi da bi se ova teorija "mogla pokazati istinitom", ali i da prijašnje infekcije i cijepljenja mogu pružiti zaštitu.

Također to bi bio pozitivan znak jer pokazuje da jako mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sustav preživjelih od COVID -a ili cjepiva.

Znanstvenici su dugo upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi. No za prvu procjenu učinaka omikron soja bit će potrebno još najmanje dva tjedna, a toliko i za potvrdu je li ovaj soj zaista puno zarazniji od delte, odnosno je li otporan na cjepiva.

Vezana vijest

Putnici u avionu po dolasku iz JAR na Schiphol u Amsterdamu

Nova varijanta prvi je put otkrivena prošlog tjedna u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u samo 14 dana udvadesetorostručen. No smrtni slučajevi su do sada ostali na istoj razini. Liječnici su rekli da su simptomi među pacijentima blagi i uključuju umor, bolove u mišićima i glavobolju. Međutim, upozorili su da su prvi slučajevi omikron varijante bili među mlađim ljudima. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!