Ostani doma
Novosti / Svijet

'Ovo neće biti dobro'

Šef Moderne tvrdi da će postojeća cjepiva biti manje efikasna protiv omikrona: 'Svi znanstvenici kažu: ovo neće biti dobro'

Šef Moderne tvrdi da će postojeća cjepiva biti manje efikasna protiv omikrona: 'Svi znanstvenici kažu: ovo neće biti dobro'
Shutterstock

Većina stručnjaka mislila je da se varijanta s toliko mutacija neće pojaviti još godinu ili dvije

Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa. 

Stephane Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom", rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times. 

"Mislim da će biti pad. Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke. No svi znanstvenici s kojima sam razgovarao kažu nešto poput - 'ovo neće biti dobro'", dodao je. 

Vezana vijest

Koronavirus

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona.

Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunološki sustav protiv covida-19. 

Većina stručnjaka mislila je da se varijanta s toliko mutacija neće pojaviti još godinu ili dvije, dodao je Bancel.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!