Ostani doma
Novosti / Svijet

iznenađenje?

Nakon Kurza s čela Austrije odlazi i Schallenberg: Nestabilnu vladu vodio samo par tjedana!

Nakon Kurza s čela Austrije odlazi i Schallenberg: Nestabilnu vladu vodio samo par tjedana!
Shutterstock

Istaknuo je kako mu 'nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke" i najavio da će s kancelarske dužnosti odstupiti čim ÖVP postavi potrebne smjernice

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg je nakon samo nekoliko tjedana objavio u četvrtak da se povlači s dužnosti predsjednika austrijske vlade.

"Stavljam funkciju kancelara na raspolaganje. Funkcije kancelara i predsjednika najjače stranke u parlamentu bi opet trebale biti ujedinjene u jednoj osobi", rekao je Schallenberg iz Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknuo je kako mu "nikada nije bila namjera preuzeti vodstvo stranke" i najavio da će s kancelarske dužnosti odstupiti čim ÖVP "postavi potrebne smjernice."

Austrijski mediji javljaju da bi funkciju predsjednika ÖVP-a i kancelara trebao preuzeti aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Vezana vijest

Alexander Schallenberg

Prije toga je Sebastian Kurz, kojeg je Schallenberg početkom listopada zamijenio na poziciji kancelara, odstupio s čela ÖVP-a i zastupničkog kluba te stranke.

Kurz je početkom listopada odstupio nakon što je protiv njega pokrenuta korupcijska istraga povezana s kampanjom za izbore 2017.. nakon kojih je ÖVP osvojio većinu i Kurz postao kancelar.

Schallenberg nije objasnio hoće li se vratiti na funkciju ministra vanjskih poslova koju je obavljao do preuzimanja kancelarske dužnosti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!