Ostani doma
Svijet / EU

GOVOR O STANJU UNIJE

Ursula von der Leyen: 'Trebamo snažniju zdravstvenu uniju i bolju spremnost odgovora na krize'

Ursula von der Leyen: 'Trebamo snažniju zdravstvenu uniju i bolju spremnost odgovora na krize'
RTL / AP images

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prvi put se javnosti obratila govorom o stanju Unije

''Tijekom posljednjih mjeseci ljudi u Europi su zaista pokazali snagu duha. Vidjeli smo to kod njegovatelja koji su preselili u staračke dome da bi se brinuli za stare i bolesne, s doktorima i sestrama koji su postali obitelj onima koji su uzimali svoj posljednji udah, u radnicima koji su dan i noć riskirali kako mi ne bismo morali. Njihova empatija i hrabrost inspiracija su svima nama i željela bih im odati počast'', kazala je na početku svojega govora predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen.

Vezana vijest

Ursula Von Der Leyen u EP-u

Predsjednica EK održala je u sklopu plenarne sjednice Europskog parlamenta (EP) godišnje obraćanje - govor o stanju Unije u kojem je predstavila i prioritete za daljnje razdoblje nakon što se osvrnula i na uspjehe i izazove otkako je na čelu Europske unije (EU), a to razdoblje nešto kraće od godinu dana obilježili su pandemija koronavirusa, ekonomska kriza te dogovaranje uvjeta Brexita. 

Nakon govora o stanju Unije von der Leyen uslijedila je rasprava sa zastupnicima i zastupnicama EP-a, a iako se govor tradicionalno održava u Strasbourgu, ove godine je zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije diljem EU izvanredno održan u Bruxellesu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Virus tisuću puta manji od zrna pijeska pokazao je koliko delikatan život može biti. U središte pažnje je doveo sistem koji cijeni bogatstvo umjesto dobrobiti, pokazao krhkost planete koju vidimo svaki dan kroz topljenje ledenaka, šume koje gore i sada kroz globalnu pandemiju. ... Ovo je trenutak da Europa povede ljude iz ove krhkosti u novu vitalnost i o tome želim govoriti danas. U posljednjih mjesec dana otkrili smo vrijednost onoga što nam je zajedničko - žrtvovali smo slobodu za sigurnost drugih. Strah i podjele pretvorili smo u povjerenje među zemljama članicama. Pokazali smo što je moguće kada vjerujemo jedni drugima, kada vjerujemo instituciji Europske unije'', istaknula je von der Leyen.

'Imamo viziju, plan, investicije i vrijeme je da se bacimo na posao'

Sve to bit će važno prilikom oporavka i daljnjeg razvoja. Iako je oporavak tek na početku, predsjednica EK je naglasila da smatra da europski socijalni ekonomski model može nadvladati probleme kao model u kojem se štite slabiji i da treba nastaviti u tom smjeru: ''S našim sustavom socijalne zaštite otvorili smo mogućnost da liječnici iz Rumunjske mogu liječiti ljude u Italiji, ali moramo još više ojačati zdravstvenu uniju. Također ćemo morati ojačati spremnost na krize - bilo da se radi o prirodnim prijetnjama ili onim umjetno stvorenima''.

Vezana vijest

Klima EU

Stoga je prijedlog i da se ojača Europska agencija za lijekove, kao i biomedicinska istraživanja, a iduće godine u Italiji bi se trebao održati globalni zdravstveni summit. Što se tiče ekonomske krize, von der Leyen je podsjetila i da će 16 zemalja uskoro dobiti veliku pomoć kako bi se prebrodili problemi, a istaknula je i da su među ključnim elemenatima stabilnosti fiskalna i monetarna unija. Također, predložit će novu strategiju za Schengen vezanu uz snažno zajedničko unutrašnje tržište.

''Imamo viziju, imamo plan i imamo investicije i sada je vrijeme da se bacimo na posao'', poručila je predsjednica Europske komisije te rekla da je jutros poslala pismo namjere predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u kojem je istaknula ciljeve za godinu pred nama. 

'EU želi graditi zdravije i zelenije društvo, želi biti lider u kružnom gospodarstvu'

Ustvrdila je i da povjerenje u euro nikad nije bilo snažnije: ''Trebamo iskoristiti priliku da provedemo strukturalnu reforme koje su potrebne kako bismo upotpunili uniju kapitalnih tržišta i bankovnu uniju''. 

Vezana vijest

Poljoprivredni potencijali

Što se tiče klimatske krize, podsjetila je na važnost Europskog zelenog plana: ''To je projekt koji nam treba omogućiti transformaciju i da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine, cilj je da se poveća smanjenje emisija CO2 s 40 na 55 posto. ... Ako ispunimo taj cilj vratit ćemo se na put ekološke neutralnosti, a ako nas drugi budu pratili polučit ćemo uspjeh u borbi s klimatskim promjenama. Ispunjenje cilja o kružnoj ekonomiji otvorit će nova radna mjesta i smanjiti našu ovisnost o uvozu energenata. ... EU želi graditi zdravije i zelenije društvo, želi biti lider u kružnom gospodarstvu''.

Govoreći o ''Europi nove generacije'' kazala je i da će Komisija predložiti sigurni digitalni identitet u koji imamo povjerenja te je istaknula i važnost brzog interneta u svakom kutku. Također je najavila da će Komisija ako ne bude dogovora na globalnoj razini, sljedeće godine predložiti da EU sama uvede digitalne poreze.

''Imamo dokaze da je ono što je dobro za klimu, dobro za posao i dobro za nas sve. U ovome nećemo nikoga ostaviti na cjedilu, za regije koje moraju napraviti veću i skuplju tranziciju osigurat ćemo sredstva. Na nama je da implementiramo promjene. Do sljedećeg ljeta revidirat će zakone o očuvanju prirode. Možemo to postići samo zajedničkim snagama'', poručila je Ursula von der Leyen.

Od 750 milijardi eura iz plana oporavka EU-a  37 posto bi trebalo uložiti u ciljeve iz Europskog zelenog plana, a prijedlog je da bi 30 posto od tih 750 milijardi trebalo  namaknuti izdavanjem zelenih obveznica. Program EU sljedeće generacije treba omogućiti veće korištenje vodika, stvoriti "europske doline vodika",  a sve kako bi se modernizirala industrija, mobilnost i udahnuo novi život u ruralnim područjima.

Von der Leyen je najavila i zakonodavni prijedlog za zajednički europski okvir za minimalnu plaću, a sljedeći tjedan EK će objaviti prijedlog o migracijama i azilu: "Migracije su europski izazov i cijela Europa treba dati svoj obol".

Poručila je i da je zapadnom Balkanu mjesto u Europskoj uniji, osudila homofobne politike poput onih u Poljskoj, a kada je riječ o Brexitu kazal je da svakim danom blijede izgledi za zaključenje sporazuma o budućim odnosima između EU i Velike Britanije. Istaknula je da se dogovoreni sporazum o razdruživanju ne može jednostrano mijenjati kao što je to učinio britanski parlament i poručila: "Radi se o pravu, povjerenju i dobroj vjeri - povjerenje je temelj za svako partnerstvo".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!