Ostani doma
Svijet / EU

'Zna se što je burger'

Vege-burger bit će stvar prošlosti? Evo zašto EU raspravlja o njihovom ukidanju

Dok mesna industrija i organizacije europskih stočara kažu da su takvi nazivi zavaravanje potrošača, vege i vegetarijanska industrija se protivi zabrani.

Vege-burgeri, vege-kobasice, vege-odresci. Ovakvi termini za biljne proizvode i alternative mogli bi postati zabranjeni. Glasanjem će odlučiti zastupnici u Europskom parlamentu.

Dok mesna industrija i organizacije europskih stočara kažu da su takvi nazivi zavaravanje potrošača, vege i vegetarijanska industrija se protivi zabrani.

Leća, zobena kaša, blitva, špinat, celer ili kombinacija riže, slanutka, cikle, mrkve i chillija. Sastojci su vege burgera koji nastaju u kuhinji ovog restorana u Zagrebu.
Svakoga dana napravi ih se oko 200. Ovi žuti burgeri su spremni za posluživanje.

"Ima kupusa, muškatne tikve, batata, crvene paprike", rekla je radnica u vege restoranu.

Burgeraj je prije 2 godine otvorio Mitar s idejom da svoje vege delicije nudi i mesojedima.

"Da smo ih nazvali veganskim polpetama ljudi ne bi znali u principu što je to. Naziv veganski burger daje mentalnu sliku što bi trebao otprilike jesti i sliku da unutra ne mora biti mesa", rekao je vlasnik veganskog restorana u Zagrebu.

"Zna se što je burger"U Europi spor oko naziva biljne hrane. Dok većina vege industrije ne želi zabranu, ali su se prilagodili tržištu, proizvođači mesa drže se stare parole - zna se što je burger.

"Oni bi to trebali drugačije nazivat jer ovo mesno je burger i nastalo je iz tih riječi. Meso mora biti deklarirano, ali mora biti meso, bilo od čega", vlasnik mesnice.

Nazivi proizvoda dio su rasprave na plenarnoj sjednici gdje je jedna od važnijih tema - reforma poljoprivredne politike.

Podrška farmama 
 

"Moramo podržati mlade i male farme kao i mlade poljoprivrednike. Prosječna starost poljoprivrednika je 57 godina u Europskoj uniji. Stoga bismo željeli podržati sve mjere za mlade poljoprivrednike", slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

A upravo je jedan od amandmana na raspravi i pitanje naziva - dio zastupnika u EU parlamentu smatra da je rješenje u zabrani, drugi traži da se na pakiranju jasno sve naglasi. Završno glasovanje i rezultati o sudbini termina vege proizvoda na redu su u petak. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!