Ostani doma
Svijet / EU

'Lockdown generacija'

Oko tisuću učenika uključeno u projekt Škola Ambasador Europskog parlamenta: 'Trudimo se približiti glasanje mladima'

Gornjogradska gimnazija među prvim je školama u Hrvatskoj koja se uključila u projekt

Tisuću učenika i više od 60 profesora diljem Hrvatske ambasadori su Europskog parlamenta. U ovo doba pandemije posebno je izazovno takozvanoj "lockdown generaciji" o čemu su raspravljali i hrvatski europarlamentarci. 

Učenica četvrtog razreda Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, Neva Šavorić, Europsku uniju ima u malom prstu. Od prve godine srednje škole uključena je u projekt Škola Ambasador Europskog parlamenta. Zanima je, uz ostalo, politika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da je stvarno bitno biti informiram u tom aspektu pogotovo kao mladi glasač, te se baš trudimo približiti glasanje mladima", kazala je Neva. 

Vezana vijest

Kolakušić nakon glasovanja: 'Dan ću provesti doma s obitelji jer je ovo stresan dan'

Gornjogradska gimnazija među prvim je školama u Hrvatskoj koja se uključila u projekt.

"Kroz neku prezentaciju koju naprave recimo o ljudskim vrijednostima, koje su ljudske vrijednosti, kada su donesene, zašto baš u tom trenu", objasnila je Iva Limanović- Kurnik, profesorica etike u Gornjogradskoj gimnaziji. 

U 56 gimnazija i strukovnih škola program se provodi već četiri godine.

"Škole gdje se ostvaruje taj naš svojevrsni građanski odgoj na tome kako funkcionira europska demokracija, kako koristiti njene prilike", Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

A kako koristiti prilike u ovim izazovnim vremenima, raspravljali su i hrvatski eurozastupnici s profesorima mentorima.

"Mladi su u gospodarskom i u društvenom smislu najugroženija skupina ove krize. Bez obzira što su posljedice za sve generacije snažne, za mlade su posebno teške jer su dugotrajnije i dublje", kazao je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu. 

Vezana vijest

Emmanuel Macron

Posebno teško korona razdoblje palo je na leđa maturanata.

"Nisam imala maturalac, neću moći slaviti 18. rođendan, nećemo imati maturalnu vjerojatno. Idem u srednju školu, neću ništa proživjeti", požalila se Neva. 

No i sama kaže, važno je nastaviti koračati dalje jer nisu sami u tome. Prema UNESCO-u, u pandemiji je, zbog zatvaranja škola, diljem svijeta pogođeno više od 1,6 milijardi učenika.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!