Ostani doma
Svijet / EU

NALJUTIO GA DOGOVOR

U pitanje dolaze milijarde eura iz sedmogodišnjeg EU proračuna: Orban će uložiti veto?

U pitanje dolaze milijarde eura iz sedmogodišnjeg EU proračuna: Orban će uložiti veto?
Dubravka Petric/PIXSELL

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo njemačkom predsjedništvu Europske unije s prijetnjom da će uložiti veto na europski proračun nakon dogovora postignutog u četvrtak o oduzimanju europskih fondova zemljama članicama koje ne poštuju pravnu državu, navela je u nedjelju stranica Mandiner. hu.

"Iako se Mađarska obvezala na suradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u srpnju o europskom proračunu 2021.- 2027., kao ni u vezi plana oporavka nakon covida-19 koji se oslanja na ovaj proračun", navodi se u pismu.

Poslao pismo na nekoliko adresa

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pismo je poslano Njemačkoj koja predsjeda EU-om, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Na pitanje agencije France presse o tom pismu, mađarska vlada nije odgovorila.  

Europski parlament i Njemačka, koja pregovara u ime 27-orice, razgovarali su u četvrtak o mehanizmu oduzimanja europskih fondova zemljama koje ne poštuju vladavinu prava, otvarajući put za deblokadu europskog proračuna.

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu i zaprijetile vetom na europski proračun. 

Dvije zemlje sada odbijaju dati zeleno svjetlo odluci EU da se zaduži za financiranje plana obnove, čime odgađaju proces ratifikacije u nacionalnim parlamentima.

Za izglasavanje proračuna EU  nužna je jednoglasna potpora eurozastupnika i država članica. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!