Ostani doma
Svijet / EU

ČUVAJTE ZDRAVLJE

U EU je uvezeno čak 23 milijuna neispravnih maski: Obratite pozornost na ovu oznaku!

U EU je uvezeno čak 23 milijuna neispravnih maski: Obratite pozornost na ovu oznaku!
Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Čak 15 država prijavilo je neispravne maske

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, HDZ-ovac Tomislav Sokol, poslao je priopćenje u kojem ističe da je do sredine rujna u EU uvezeno 23 milijuna neispravnih maski. 

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders je u ime Europske komisije Sokolu poslao odgovor nakon što je hrvatski zastupnik, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, zatražio od Europske komisije da ga izvijesti o stanju s maskama u EU. 

Čak 15 država prijavilo neispravne maske

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O identificiranju neispravnih maski izvijestilo je čak 15 država članica. Tih 23 milijuna maski označene su neispravnima uglavnom zbog nedovoljnog kapaciteta filtriranja ili nepravilnih prilagodbi maski na lice te izostanka certificiranja koje zahtijevaju relevantna europska tijela, izvijestio je zastupnik Sokol. 

Vezana vijest

Teretana

"Od 121 zaprimljene prijave, 104 su se odnosile na maske proizvedene u Narodnoj Republici Kini, dvije na maske proizvedene u Meksiku, po jedna na maske iz Danske, Turske, Ukrajine i Vijetnama, a u 11 slučajeva podrijetlo nije prijavljeno ili nije bilo poznato", ističe Sokol te apelira na potrošače da se prije nabavke maski uvjere da one odgovaraju sigurnosnim standardima. 

"Potrošači mogu provjeriti imaju li zaštitne maske, obuhvaćene Uredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, dakle zaštitne maske FFP, oznaku CE i četveroznamenkasti broj prijavljenog tijela koje je provelo ocjenjivanje sukladnosti. Taj se broj može usporediti s popisom nadležnih prijavljenih tijela u bazi podataka Europske komisije koja je dostupna na internetu. Izostanak bilo koja od ta dva elementa na maskama pokazatelj je nesukladnosti", zaključuje Sokol.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!