Novosti / Zanimljivosti

u porastu i kupnja

Hrvatima se sve više sviđaju električni automobili: Osijek dobio već treću punionicu od 70 tisuća kuna

Broj kupljenih električnih automobila u 2015. povećao se za 8 puta u odnosu na 2014. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio do sad 45 milijuna kuna za kupnju 884 hibridnih vozila, 32 plug in vozila i 506 električnih vozila

Osijek je dobio svoju treću punionicu električnih automobila, a u probni rad puštena je i četvrtka.

Koštala je 70 tisuća kuna, a u suradnji s gradom postavio ju je HEP. Punionica je u Hrvatskoj sve više. Na području Zagrebačke županije ih je 36, Primorje i Gorski kotar imaju ih 7, a u Istri i Međimurju ih je 5. Jedna se nalazi i u Teslinu rodnom Smiljanu u kojem živi četiristotinjak ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U porastu je i kupnja električnih automobila. Lani ih je kupljeno čak 8 puta više nego 2014. Ukupno ih se na hrvatskim cestama vozi 506. Fond za zaštitu okoliša preko natječaja je do sad podijelio 45 milijuna kuna poticaja.

"Za električni auto ćete dobiti poticaj, nadam se i ove godine 70 tisuća kuna po autu", rekao je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Takvi auti NE štete okolišu, punjenje na punionicama zasad je besplatno, a može se puniti i kod kuće.

"Nekakav izračun bi vas na 100 kilometara ispao 8 kuna punjenja", rekao je Branimir Suzić, radnik u rent-a-car-u.

Pun auto može prijeći od 130 do 150 kilometara, a HEP planira postaviti punionice i na autoceste. Novac očekuju iz europskih fondova.

"Konkretno radi se o TNT koridoru koji pokriva put od Mađarske do Rijeke", otkrio je Domagoj Puzak, zamjenik voditelja projekta e-mobilnosti.

U Fondu za zaštitu okoliša očekuju da će do kraja godine u Hrvatskoj biti 3 stotine punionica koje bi pokrile cijelu državu.

 

Najgledaniji video

Category: 825 - 831

Izdvojeno

Viber

Reci što misliš!