Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

životi puni intriga

Ono što su Americi Rockfelleri, kod nas su Vranyczanyjevi: doznajte sve o najmoćnijoj obitelji u povijesti Hrvatske

Vranyczanyj su bili jedna od najbogatijih obitelji, plemići i barunice živjeli su burne živote pune intriga, izgradili su neke od naljepših zgrada u Zagrebu

Klotilda, Olga i Ambroz samo su neki od pripadnika jedne od najutjecajnijih plemićkih obitelji 19. stoljeća.

Obiteljsko stablo Vranyczanyjevih toliko je komplicirano i opširno da je zapravo zauzelo cijeli jedan zid u dvorani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Klotilda, jedina nasljednica Ambroza Vranyczanyja, utjecajnog zagrebačkog političara i mecene, kao uspomenu na svog oca Zagrebu je na dar ostavila njegovu palaču Dverce.

Ondje su komadi posuđa koji govore o svakodnevici obitelji Vranyczany s kraja 19. stoljeća. Koliko je ona bila luksuzna, govori npr. srebrni pribor za jelo, od kojeg svaki komad na poleđini ima i obiteljski grb.

Zahvaljujući dobroj volji raznih privatnih kolekcionara, kao i nekolicine nasljednika, ti rijetki komadi sljedećih tjedana moći će se pogledati na jednom mjestu. Često unikatne i rađene po narudžbi, moći ćete ih pogledati, ali ne i dirati.

"Npr. broš iz 1873. godine, koji je izrađen od zlata i srebra, oblikovan je sa nizom ptičica na grani. Međutim, riječ je zapravo o komadima stakla, a sitni uloženi kamenčići su dijamantne ruže, sitni rubini i safiri", kaže povjesničarka umjetnosti Arijana Koprčina.

Dvorska etiketa nalagala je da svaka plemkinja nosi tijaru. Kako se radilo o skupocjenim komadima, barunica Olga znala ju je nositi i na glavi, ali i oko vrata. Ovisno kako bi nalagala društvena prigoda u kojoj se plemstvo okupljalo.

U kabinetskom ormariću, njegov vlasnik Ernest Vranyczany držao je raznorazne dragocjenosti.

Investitori, poslovni ljudi, ali i ljubitelji umjetnosti, prosvjetitelji i mecene, Vranyczanyjevi su bili široke ruke kada je umjetnost u pitanju. Sudeći po količini njihovih obiteljskih portreta iz kista Vlahe Bukovca, može se zaključiti kako je poznati umjetnik bio jedan od kućnih slikara plemićke obitelji.

Cijene tih Bukovčevih portreta danas se kreću oko četvrt milijuna kuna. Prema povjesničarima i javno dostupnim informacijama, toliko su mogle koštati i kada su nastale.

Milijuni kojima je ova aristokracija raspolagalam s vremenom se istopilo. Ipak, zahvaljujući svom bogatstvu, Vranyczanyjevi su ostavili veliki trag u hrvatskoj baštini. 
Tragovi, danas teško zamislive raskoši,  nalaze se u Muzeju za umjetnost i obrt. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!