Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

investicija u znanost

Hrvatska će uskoro dobiti najjače računalo u svojoj povijesti koje košta 200 milijuna kuna

Hrvatska će uskoro dobiti najjače računalo u svojoj povijesti koje košta 200 milijuna kuna
Thinkstock

Mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je svečano potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu mega računala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

U  sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je tijekom svečanosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dodavši da se projektom osigurava potrebna infrastruktura za to.

Ulaganje u znanost najbolja je moguća investicija, posebice ako se uzme u obzir da će se poslovi u budućnosti mijenjati i da će nove tehnologije donijeti nova zanimanja i poslove, naglasila je Divjak.

"Projektom ćemo omogućiti znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj da budu usredotočene na razvoj svoje djelatnosti, istraživačke projekte i postizanje izvrsnosti", kazala je državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!