Novosti / Zanimljivosti

photomath

Hrvatska aplikacija pokorila svijet: 'Supruga mi je rekla da će je svi koristiti i ispalo je tako'

Investitori u aplikaciji PhotoMath vide veliki potencijal u tome što učenici mogu s aplikacijom i što ona može postići komercijalno

Ima tome jedno dvije tri godine kako smo u Direktu predstavili jednu čudesnu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Dovoljno je mobitelom snimiti zadatak i aplikacija ne samo što izračuna rješenje nego pokaže i postupak i formule s kojim se dolazi do rješenja. 

S vremenom je aplikacija dorađena tako da ne samo da može pročitati tiskane znakove iz udžbenika i zadaćnica nego i rukopis korisnika. Nama je u to doba bila fora što je to bila prva takva aplikacija na svijetu a napravila ju je jedna hrvatska tvrtka i smislio jedan hrvatski mozak. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što je dalje bilo s tom aplikacijom i kako se razvijala nismo više pratili, ali čuli smo onako usput da je postala jedna od najpopularnijih obrazovnih aplikacija u Americi i onda smo nekidan doznali koliko popularna. Dosegla je 100 milijuna preuzimanja, dakle koristi je 100 milijuna ljudi na svijetu. 

Naravno sad već znate da se radi o PhotoMath aplikaciji koja je evo ravno iz Zagreba osvojila cijeli svijet. A iz svijeta u Zagreb stiže investicija od 6 milijuna dolara koliko je tvrtka PhotoMath dobila od jednog američkog fonda koji se bavi ulaganjima upravo u takve projekte.

Gost RTL Direkta Damir Sabol, vlasnik i osnivač Photomatha, kazao je kako su brojke po pitanju preuzimanja aplikacije vrlo solidne te da su u Americi broj jedan edukacijska aplikacija i to najčešće tijekom tjedna. 

"Ja sam mislio da će biti 100 tisuća preuzimanja, a supruga mi je rekla da će to svi koristiti i ispalo je tako. Sad po 100 tisuća znamo u 12 sati napraviti", kazao je Sabol.

Aplikacija se kontinuirano nadograđuje

Otkrivao i kako je shvatio da postoji toliki interes za matematiku. "Interes je zato jer je matematika teška, ima puno učenika kojima treba pomoć i ne mogu se snaći. U Americi 67 posto učenika u osmom razredu ima poteškoća s matematikom, Hrvatska je čak i malo gora. Nema dovoljno nastavnika matematike i dovoljno kvalitetne pomoći i u toj okolini sve što može pomoći, a ono što je na mobilnom telefonu dobro funkcionira danas, zato je popularna", kazao je.

Tvrdi i kako se aplikacija kontinuirano nadograđuje. "Sad već može čitati i loš rukopis, ali prije svega može riješiti više problema i može bolje objasniti te probleme korak po korak", kazao je. 

Objašnjava i što znači da aplikacija radi strojnim učenjem. "To nije učenje u smislu da netko uči, nego je to učenje u smislu telefon, tj. računalo, razumije što ste napisali. To je umjetna inteligencija, ali mi to zovemo strojno učenje jer smo računalu, tj. mobilnom telefonu, na milijunima primjera objasnili kako izgleda koji znak i telefon ih zna prepoznati", kazao je Sabol.

Investitori vide veliki potencijal aplikaciji

PhotoMath će dobiti 6 milijuna dolara za razvoj, a Sabol tvrdi kako taj iznos, s obizrom na razvoj aplikcije, nije teško potrošiti. "PhotoMathu je sjedište u Americi ali su skoro svi zaposleni u Hrvatskoj. To se mora tako napraviti zbog investitora inače bi bilo teško. To je veliki novac, no mi imamo 30 i nešto zaposlenih, neke američke zaposlenike tako da to nije teško potrošiti", kazao je.

Tvrdi kako investitori u aplikaciji vide veliki potencijal u tome što učenici mogu s aplikacijom i što ona može postići komercijalno. "U Americi je sat instrukcija 50 dolara. Mi ih ne želimo zamijeniti ali mislimo da možemo pomoći u tom procesu i vjerujemo da značajan dio tih sredstava možemo preusmjeriti k nama", kazao je Sabol.

Na pitanje dokle može ići umjetna inteligencija i znači li to bi ljudski mozak zbog tehnologije mogao zakržljati, Sabol tvrdi kako čovjek i dalje može biti puno kreativniji i trošiti mozak na ono što računala ne mogu. 

"Ona i dalje nisu krativna ma koliko napreduju. Trebamo sve više stručnjaka tako da vidimo da potražnja za dobrim stručnjacima raste bez obzira što imamo umjetnu inteligenciju", zaključuje Sabol. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!