Novosti / Zanimljivosti

četiri milijuna korisnika

Revolucija ili prevara? Društvenim mrežama širi se novi trend koji nudi brzu i veliku zaradu

Revolucija ili prevara? Društvenim mrežama širi se novi trend koji nudi brzu i veliku zaradu

Usluga je besplatna i dovoljno je ostaviti svoj mail, a ovaj je projekt već privukao više od četiri milijuna korisnika

Društvenim mrežama širi se novi trend koji nudi brzu i veliku zaradu predstavljajući se kao “platežna mreža sutrašnjice” jednoslovnog naziva Q.

“Initiative Q pokreće novu platnu mrežu i dijeli veliku sumu svoje buduće valute Q onima koji se odmah priključe”, stoji u poruci uz privlačnu tvrdnju da bi vrijednost svih Q-ova u budućnosti mogla dosegnuti “nekoliko bilijuna dolara”. Usluga je posve besplatna i dovoljno je ostaviti svoj mail, a ovaj je projekt već privukao više od četiri milijuna korisnika, piše Novac.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijeli se ovaj projekt počeo širiti i hrvatskim društvenim mrežama.

Pokretači Q-a tvrde će tom najmodernijom i najjednostavnijom platnom mrežom eliminirati potrebu za bankarskim sustavima. No, zasad nisu ponudili ikakav proizvod, a ni platna mreža još ne postoji. Kažu da je njena izgradnja planirana tek nakon 2020. godine, nakon što osiguraju dovoljan broj korisnika. 

Model koji predlažu sastoji se u tome da se na poziv prijatelja prijavite svojim e-mailom, a zauzvrat dobijete 2413 Q nove valute koju oni izjednačavaju s vrijednosti dolara (1Q = 1dolar). Time dobivate pravo odaslati pet pozivnica prijateljima da se i oni prijave i dobit ćete još 1900 Q-ova po prijavi za svoj trud, piše Novac.hr ističući kako je većim dijelom riječ o već poznatoj “piramidalnoj shemi”, ali uz jednu bitnu razliku.

“Svaka potencijalna zarada bit će rezultat širokog prihvaćanja nove valute, a ne od novca koji će plaćati novi članovi”, piše na stranici Initiative Q-a.

Stručnjak za sigurnost na internetu, Lucijan Carić, upozorava na očitu demagogiju tog modela koji se, kaže, ruši jednostavnom matematikom. Prema njegovim izračunima, Initiative Q bi trebao opskrbiti sve članove od vrha do dna piramide i pokloniti 11,8 bilijuna Q-ova, što znači da bi ni iz čega morali generirati 11,8 bilijuna dolara.

I sami pokretači Initiative Q nasvojoj službenoj stranici priznaju da im teorija nije do kraja razrađena, ali da će angažirati više stručnjaka kada se skupi i više korisnika.

 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!