Novosti / Zanimljivosti

21. stoljeće nadomak Splita

Krilo Jasenice: Mještani razvijaju turizam uz spremnike vode, bunare i vatrogasne cisterne

Iako imaju flotu turističkih jedrenjaka i luksuzne vile za odmor, u dijelu mjesta nema ni vodovoda ni kanalizacije

Kišnica ovdje zlata vrijedi, jer vodovoda i kanalizacije poviše Krila Jesenice nema. Snalaze se sa cisternama, bunarima i spremnicima za vodu, a mještani očekuju što brže rješenje problema.

"I nosimo u kanti vodu za piće, a imamo i wc koji upotrebljavamo pa imamo gore tank od tone i onda slobodnim padom kako dođe da se možeš poslužiti, a inače drukčije ne može. Žalosno u 21. stoljeću ali je tako", kazao je stanovnik Mate Kapić.

Nikle su u starome selu Jesenice i kuće za odmor sa bazenima, ali ih pune vatrogasne cisterne. Bilo bi ih više kada bi bilo vode.

"Ima tu 15-tak kuća za turizam ljudi bi tu i više. Evo, prvi susjedi do mene. Imaju kuću napravili bi, ali čekaju vodu, ovaj drugi čekaju isto vodu", požalio se ugostitelj Ante Tomaš.

Turisti ovdje rado dolaze, ali nije lako ni konobu držati ako nema vode iz slavine.

"Super se snalazim - 60 kuna kubik vode, ali dobro ja imam konobu, a kako će ova sirotinja dolje kupiti cisternu vode to je ogromni problem", kazao je Tomaš.

Općina Dugi rat planira problem riješiti do kraja 2019. godine. Čim riješe svu potrebnu dokumentaciju i dogovore s Hrvatskim cestama vodovodnu trasu koja ne smeta obilaznici.

"Pošto nije bila definirana zaobilaznica nismo mogli dobiti to dok se ne definira sa hrvatskim cestama. Sad nam je potrebna dokumentacija, tu revidiramo. To ćemo tijekom ove godine urediti i onda ćemo nadam se ići u izgradnju", rekao je načelnik općine Dugi rat, Jerko Roglić.

Dok se čeka vodovod, ovdje će se na starinski način vodom opskrbljivati i mještani i turisti.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!