Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

mentor đakovačkih genijalki

Među najboljima u svijetu: 'Umorne i pothlađene, ostajale su budne u hotelu i vježbale do kasnih sati'

Među najboljima u svijetu: 'Umorne i pothlađene, ostajale su budne u hotelu i vježbale do kasnih sati'
Privatni album / Vijesti.hr

Porazgovarali smo s mentorom i profesorom genijalki Ane i Ive koje su nas predstavljale među 16 najboljih timova svijeta

Prošli vikend su osnovnoškolke iz Đakova, Iva Mijakić i Ana Švegli pod mentorstvom Tomislava Milanovića briljirale na natjecanju iz edukacijske robotike koje se održalo u Kini. Dan kasnije, u nedjelju, održalo se završno natjecanje, a naše predstavnice su osvojile deseto mjesto! 

No, što bi se dogodilo da njihov mentor Tomislav Milanović nije prepoznao koliko su djevojke dobre i usmjerio njihovo obrazovanje u pravom smjeru?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, već su poznati savjeti stručnjaka i dječjih psihologa kako je važno što ranije zapaziti nadarenost kod djeteta jer ako se to ne prepozna na vrijeme, ishodi su, vrlo često, ispodprosječni rezultati. Ako još k tome pribrojimo trenutno klimavo stanje našeg obrazovnog sustava, iza malih genijalaca, u tom smislu, još jedino stoje upravo učitelji. 

Ovo je samo pokazatelj i ostaloj djeci, bez obzira na spol i dob, da se mogu uključiti i u izvannastavne aktivnosti, ne nužno robotiku, i ostvariti velike rezultate

I dalje ponosni na male genijalke, porazgovarali smo s njihovim mentorom i profesorom Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića s kojim su predstavljali Hrvatsku među 16 najboljih timova svijeta!

"Ponosni smo i sretni jer se naš rad isplatio. Uložili smo puno energije, vremena i truda i vratilo se. Ovo je samo pokazatelj i ostaloj djeci, bez obzira na spol i dob, da se mogu uključiti i u izvannastavne aktivnosti, ne nužno robotiku, i ostvariti velike rezultate", započinje profesor Tomislav Milanović, još uvijek pod dojmom.  

Natjecanje na kojem su sudjelovali, MakeX spada pod napredno robotičko natjecanje. U kratici se krije naziv kineskog diva Makeblock sa sjedištem u Shenzhenu, gradu industrije i ostalih velikih giganata.

FOTO: (Privatni album)

"Da bih mogao objasniti kako je MakeX došao u Hrvatsku, treba se vratiti nekoliko koraka unatrag. Započeli smo sa Croatian Makers – CM ligom, koju je pokrenuo Institut za obrazovanje mladih sa sjedištem u Zagrebu čiji je osnivač gospodin Nenad Bakić. U ligu smo se uključili na način da smo dobili od IRIM-a pet robota na posudbu s pravom trajnog vlasništva uz uvjet sudjelovanja u prvoj godini lige. 

Već kroz prvu godinu interes za robotiku u našoj školi je postao velik. Kao pobjednici regije kroz ove tri godine sudjelovali smo na WER-u – naprednom robotičkom natjecanju na državnoj razini koristeći robot Abilix, koji smo također dobili od IRIM-a, superfinalu CM lige koje se održalo u Zagrebu te u konačnici na MakeX državnom natjecanju.

Posebnost MakeX natjecanja

MakeX je natjecanje u kojem natjecatelji koristeći robota mBota te pripadajuće dodatke i senzore programiraju robota da u što kraćem vremenu obavi određene radnje", pojašnjava Milanović za Vijesti.hr.

Natjecanje se, ističe, razlikuje od ostalih po tome što natjecatelji, osim svojih zadataka, određene zadatke moraju raditi sa partnerima iz drugih škola i ustanova te čine savez.

"Na državnom natjecanju smo kroz kvalifikacije prošli u finalnu rundu te se zajedno s ekipom iz zagrebačke Osnovne škole Stenjevec plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kini i tamo ostvarili ogromno 10. mjesto.

Najbolje od svega je što se cijeli ovaj koncept odvija na zabavan način, djeca uče kroz zabavu. Ne uče samo programirati, uče matematiku, tehničku kulturu, engleski jezik, fiziku, uče držati odvijač i sklapati robota na robotici.

FOTO: (Privatni album)

Ni trunke odmora

Pri dolasku u Kinu, nije bilo vremena za zafrkanciju i razgledavanje. Prvo ih je čekala inspekcija robota.

"Nakon 30-ak sati putovanja, konačno smo stigli u Kinu. Ne u hotel, nego u dvoranu u kojoj se odvijalo samo natjecanje kako bi naš robot morao proći inspekciju. Oko ponoći smo došli u hotel. Sljedeća dva dana, od 7 ujutro do 7 popodne odvijale su se kvalifikacijske runde koje smo morali proći da uđemo među 16 najboljih timova u finale, tzv. Championship.

Tada je nestala i trema koja je bila prisutna od samog polaska.

"To je i za očekivati, pripremali smo se jako puno, prije ili poslije škole, unutar ili van škole. Znali smo da smo dobri i koliko je truda uloženo i htjeli ostvariti što bolji rezultat mada on nije bio prioritet. Bazirali smo se na točnosti, manje na brzini, u tome smo bili svi zajedno složni.

Tamo smo za saveznika 'natjerani' biti s partnerom iz Turske, jer su se timovi iz Kine, Tajvana, Japana i ostalih zemalja međusobno već izabrali. Da smo imali ozbiljnijeg saveznika, ovaj rezultat bi vjerojatno bio i veći. Ostvarili smo 540 od ukupno 580 bodova, što je jako puno - za usporedbu, 4. mjesto nam je pobjeglo za samo 20 bodova", otkriva nam profesor Milanović.

Unatoč svemu, sreći nema kraja. "Mi smo presretni, Ana i Iva su odlične i uzorne učenice, niti u jednom trenutku nisu se požalile na ništa, umorne od putovanja, prehlađene, ostajale su budne u hotelu i vježbale do kasnih sati, a buđenje je bilo u 6 svako jutro. To je stvarno za svaku pohvalu", ističe ponosni mentor.

FOTO: (Privatni album)

Evo što se dogodi kada djetetu daš uvjete...

Profesor Milanović podsjeća kako robotika još nije toliko zastupljena kod nas, ali primijećuje da se radi na tome. 

"Zaduženja nastavnika koji se time bave su premala ukoliko se žele ostvarivati rezultati na ovoj razini. Imamo osjećaj da se nešto pokreće u zadnje vrijeme, prije par godina nismo mogli ni sanjati o ovome, a danas vidimo da je sve moguće.

Najviše poticaja je upravo došlo od IRIM-a koji je sve ovo omogućio – od edukacija, donacija robota i opreme, organiziranja svih natjecanja, putovanja i pokrivanja većine svih troškova. Dakle, da nije bilo IRIM-a, do ovoga našega rezultata nikada ne bi došlo. Mislim da bi se puno njih moglo ugledati i da bi im IRIM trebao biti pokazatelj kako kada djetetu daješ mogućnosti i uvjete da se to isplati višestruko", smatra Milanović.

FOTO: (Privatni album)

I mi smo imali doček!

Bit će potrebno neko vrijeme da se slegnu dojmovi, govori nam profesor. 

"Ovo što nas je dočekalo u Đakovu, koliko nam je ljudi čestitalo i dalo podršku mogli smo samo sanjati. I da, i mi smo imali naš doček. Nismo znali da se baš oko toga toliko pričalo. Želimo raditi dalje normalno, raditi u dobrim uvjetima, koje će sada biti još bolji te nastaviti ostvarivati dobre rezultate. U tome nas je podržao grad Đakovo, županija osječko-baranjska kao naš osnivač, neke privatne tvrtke... Javila nam se i tvrtka iz Osijeka koja nas želi upoznati i na neki način podržati naš rad", govori nam profesor MIlanović ugodno iznenađen. No, vremena je malo, kreću pripreme za daljnja natjecanja.

"Sada idemo dalje, spuštamo se na zemlju, uzimamo par dana odmora od robotike. Sad nas čeka natjecanje CM liga koje se odvija u kolima, slično kao u sportovima. Na redu je 2. kolo tako da nemamo baš puno vremena za odmor", zaključuje za Vijesti.hr.

Želimo vam svu sreću!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!