Novosti / Zanimljivosti

Detaljno isplanirano

52 dana su pilili rešetke i spustili se na plahtama: Srbin opisao filmski bijeg iz slovenskog zatvora

52 dana su pilili rešetke i spustili se na plahtama: Srbin opisao filmski bijeg iz slovenskog zatvora
Društvene mreže

Damnjan Mitrović je krajem 2018. pobjegao iz zatvora u Kopru zajedno s cimerom

Damjan Mitrović koji je krajem 2018. godine pobjegao iz zatvora u Kopru opisao je kako je sa svojim cimerom pobjegao iz zatvora tvrdeći kako ne želi biti izručen Srbiji zbog krivičnog djela za koje je u Italiji oslobođen.

“U Italiju sam otišao prije devet godina, ali je 2013. za mnom bila raspisana tjeralica jer sam prijavljen za trgovinu narkoticima još 2007. godine. Za to djelo sam u Italiji bio oslobođen. Pokušavao sam doći u Srbiju i pojaviti se na sudu, ali oni nisu željeli prihvatiti jamstvo, tražili su pritvor za mene, a to nisam želio”, priča Mitrović koji kaže kako je često putovao u Sloveniju, međutim zadnji puta je bio uhićen u hotelu zbog međunarodne tjeralice Srbije.

Mitrović je izjavio kako je u zatvoru shvatio da će ga isporučiti Srbiji, pa je počeo planirati bijeg.

“Milosavljević i ja smo najprije počeli zapisivati kretanje čuvara i njihove navike. Kasnije su nam, preko zatvorskog zida, ubacili pile. Njima smo pedeset dva dana polako rezali rešetke na ćeliji, ali to smo prikrivali tako što smo vezivali konopce i pravili štrik za sušenje rublja kako čuvari ne bi primijetili. Nekoliko puta su ulazili u sobu, ali smo mi pile stavljali u tetrapak mlijeka jer smo znali da oni uvijek reagiraju na detektor za metal zbog folije, pa ih nitko i ne gleda”, kaže Mitrović.

Bjegunac je otkrio kako su u noći između 29. i 30. prosinca cimer i on konačno uspjeli prerezati rešetke.

“Spustili smo se u dvorište koristeći plahtu. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a madrac koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je bila oštra kao žilet. To smo uradili kako se ne bi porezali. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću plahte podigao i Milosavljevića. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a s nje se spustili na ulicu uz pomoć te iste plahte. Razrezao sam ruke na žicu, ozlijedio kuk, a moj cimer nogu jer nismo uspješno pali”, objasnio je bjegunac.

Kako su se našli na slobodi, on i njegov cimer su se razdvojili.

“Pješice sam prešao granicu s Italijom, jer tu nema nikakve kontrole, uzeo sam taksi i dovezao se u Ferraru, gdje živim s obitelji. Odmah sam se prijavio policiji i rekao im da sam pobjegao iz zatvora, a oni su svakako već dobili dopis o mom bijegu. S obzirom na to da sam ja u Italiji slobodan čovek i da me oni ni ranije nisu željeli izručiti, neću imati nikakvih problema. Volio bih se vratiti u Srbiju, ali to očigledno neće biti moguće zbog greške koja je napravljena, a ja u pritvor ne želim ići”, rekao je Mitrović za Kurir u telefonskom razgovoru. 

Bosanski mediji prenijeli su vijest da su Mitrović i Milosavljević osumnjičeni za ubojstvo Miloša Ostojića u Sarajevu, što je Mitrović demantirao tvrdeći kako je taj dan bio u Italiji i kako se javio policiji.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!