Novosti / Zanimljivosti

Liječnici otkrivaju

Još jedna studija potvrdila ranija istraživanja: Da, čokolada je bolja od sirupa protiv kašlja!

Još jedna studija potvrdila ranija istraživanja: Da, čokolada je bolja od sirupa protiv kašlja!
Thinkstock

Jeste li zanli da cuclanje čokolade može instantno olakšati tegobe s kašljem?

Kada nas uhvati kašalj gotovo svi momentalno jurimo u ljekarne po sirup protiv kašlja, no jedna doktorica tvrdi kako bi nam bilo jednako dobro i da posegnemo za kockicom mliječne čokolade. 

Prema navodima profesorice Alyn Morice, voditeljice kardiovaskularnih i respiratornih studija na Sveučilištu Hull i osnivačice Međunarodnog društva za istraživanje kašlja, "čokolada može smiriti kašalj".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova lječnica kaže kako za svoje tvrdnje ima čvrste dokaze. Za MailOnline, Alyn, koja je provela mnogo godina istraživajući upravo kašalj, ispričala je kako su nedavno pristigli rezultati najnovije studije koja tvrdi upravo to - da je novi lijek koji sadrži kakao bolji od standardnog sirupa za kašalj.

Istraživanje koje je provedeno na 163 osobe otkrilo je da su pacijenti koji su uzimali lijek na bazi čokolade osjetili značajno poboljšanje simptoma kašlja već u dva dana, prenosi Mirror.

Ipak, nije ovo prva studija koja sugerira da čokolada može smiriti kašalj. Nedavno su istraživači s Imperial Collegea u Londonu otkrili da je teobromin, alkaloid u kakau, bolji u suzbijanju nagona za kašljem nego kodein, sastojak koji se često koristi u lijekovima protiv kašlja.

Kako čokolada zapravo može pomoći kod kašlja?

Prema profesorici Alyn Morice, sve je na "demulcentnim osobinama" čokolade, odnosno, što je ljepljivija to je bolja. Čokolada tako služi kao premaz na živčanim završecima grla, potiskujući potrebu za kašljanjem.

"Ovaj demulcentski učinak objašnjava zašto med i drugi slatki sirupi mogu pomoći", dodaje Alyn te poručuje kako cuclanje čokolade može instantno olakšati tegobe s kašljem no istu bi trebalo kombinirati s drugim ljekovitim sastojcima koji se nalaze u sirupu. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!