Novosti / Zanimljivosti

borba protiv stigme

Stiže emotikon za menstruaciju: 'Ovo je veliki korak prema uklanjanju tabua'

Stiže emotikon za menstruaciju: 'Ovo je veliki korak prema uklanjanju tabua'
Thinkstock

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije

Od sljedećeg mjeseca žene i djevojčice moći će koristiti emotikon kada budu htjele razgovarati o svojoj menstruaciji, priopćila je u srijedu udruga za prava djevojčica Plan International UK koja već dvije godine lobira za uvođenje tog emotikona.

Konzorcij Unicode, koji distribuira emotikone na mobilnim uređajima, pripćio je da će u ožujku uvesti emotikon za menstruaciju - kap krvi, ali i ostalih 58 novih simbola, od emotikona za ljude koji su gluhi do simbola za parove različite rase.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uvođenje spomenutog emotikona je veliki korak prema uklanjanju tabua i stigme koja vlada oko menstruacije", kazala je Lucy Russell iz udruge za prava djevojčica.

Stoljetna tradicija izgona žena iz domova tijekom menstruacije

"Emotikon neće riješiti taj problem, ali može pomoći promijeniti razgovor o menstruaciji. Kako bi pobijedili sram od menstruacije moramo početi o tome razgovarati", dodala je Russell.

Menstruacija je i dalje tabu u mnogim zemljama, primjerice Nepalu, gdje se održala stoljetna tradicija izgona žena iz svojih domova tijekom menstruacije. Samo u posljednjih nekoliko tjedna, zbog prakse znane kao "chhaupadi" umrle su četiri žene.

Kada razgovaraju o menstruaciji, žene koriste oko 5000 eufemizama, poput "Krvave Mary", pokazalo je istraživanje provedeno na 90.000 žena iz 190 zemalja.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!