Novosti / Zanimljivosti

Digitalni isusovac

Svećenik kakvog niste vidjeli: Otac iz budućnosti, jezuit s ruksakom i geek koji voli modernu tehnologiju

Svećenik superstar i digitalni isusovac. Pune se mu dvorane na predavanjima o tehnologiji, ali i na nedjeljnim misama

Prekjučer ste u Direktu imali priliku upoznati prve katoličke influenserice, a sada vam predstavljamo digitalnog isusovca. Nekokonvencionalan američki svećenik 
na You Tubeu pleše Gangham style, objavljuje izvještaje sa sajmova elektronike, a u Zagreb je stigao na Bug Future Show, gdje će održati predavanje, ne o Bogu, nego o budućnosti elektronike. 

Isusovac Robert Ballecer ujedno je  inženjer računarstva i zaljubljenik u tehnologiju, i vjeruje da je svećenicima itekako mjesto u digitalnom svijetu.  "Ne postoji otac Robert, svećenik i Robert, inženjer. Ja sam otac Robert, svećenik i inženjer, i podcaster", opisuje sam sebe ovaj voditelj, producent i tehnološki geek s adresom u Vatikanu koji na YouTubeu pokazuje da voli modernu tehnologiju i moderne plesove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povodom dolaska u Zagreb nije pripremio koreografiju, nije govorio o Bogu, nego je došao reći kako društevene mreže - umiru! 
 
"Facebook, Instagram, Twitter i Youtube trenutno imaju problema. Velikih problem s botovima i s lažnim profilima. Izvješće New York Timesa pokazalo je da 1 od 10 Instagram profila, to je preko 95 milijuna, je lažno. To su botovi, iza njih nema ljudi. Njihova jedina svrha je da stvaraju aktivnost na računima", kazao je Robert Ballecer, svećenik i podcaster. 

Kritizira i Trumpa

Sve je postalo lažno i izmanipulirano, a djeci se podvaljuju videi o teorijama zavjere.

"Pogledajte klasične Instagram objave, one popularne. Interes bi počeo visoko, po broju klikova i pregleda. I onda bi polagano opadao. To je prirodna, kako je mi zovemo, organska krivulja. Kada neko kupi utjecaj, kupi lajkove, vidite da ide gore i dolje. I svaki put kada to vidite, znate da je netko utjecao na rezultat", pojašnjava ovaj neobičan svećenik.

Svoje gledatelje uči kako koristiti 3D printere, snima izvještaje sa sajmova elektronike i uči kako letjeti dronom. Iako twittove objavljuje iz Vatikana, ne libi se kritizirati Trumpa.

"Često me kritiziraju zbog toga. Ljudi ponekad kažu: Zašto ne možeš biti samo svećenik? Zašto ne možeš samo raditi s tehnologijom? Zašto moraš pričati o politici? Ali to je jedna od stvari u mojoj svećeničkoj službi, to je moja misija", kaže. 

Svećenik s ruksakom i natikačama

Robert je dozvolu za snimanje svojih emisija morao tražiti samog Papu.

"Život jezuita gradi se na poslušnosti, ne bih ovo radio da nemam dozvolu svojih nadređenih. Ustvari, ovo je moj posao posljednje desetljeće, više od desetljeća", objašnjava. 

Svećenik s ruksakom i natikačama, da nema bijeli kolar, bio bi samo još jedan inženjer koji voli tehnologiju. "Jezuit sam 25 godina, svećenik 12 godina, ali sam geek i štreber cijeli život. Izgradio sam svoje prvo računalo s 8 godina", pohvalio se. 

BUG Future Show danas je okupio govornike iz cijeloga svijeta, ali najveća je gužva ipak bila na predavanju oca iz budućnosti.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!