Novosti / Zanimljivosti

Problem o kojem svi šute

Poruka tinejdžerice (16) zbog koje bi se trebali zabrinuti: 'Dosta mi je gledati kako svi izbjegavaju ovu temu'

Poruka tinejdžerice (16) zbog koje bi se trebali zabrinuti: 'Dosta mi je gledati kako svi izbjegavaju ovu temu'
YouTube/Screenshot

"Ovo je poruka mladima koji su primorani odrasti prebrzo, onima koji moraju brzo sazrijeti kako bi se uklopili u svijet kojeg su stvorili drugi"

16-godišnja djevojka javno je odlučila progovoriti o temi s kojom se njezini vršnjaci često susreću, ali nerijetko govore. Kao dio školske zadaće Mia Luka Vincetić iz Čakovca dobila je priliku snimiti kratak video uradak o temi po vlastitom izboru i sebe, ali i javnost, iznenadila svojim odabirom. Mia je odabrala problematiku seksualnog zlostavljanja, problemom koji je sve učestaliji među njezinim vršnjacima. 

"Ovo je poruka mladima koji su primorani odrasti prebrzo, onima koji moraju brzo sazrijeti kako bi se uklopili u svijet kojeg su stvorili drugi, oni koji se srame toga što su napravili. Ovo je i poruka i mlađoj meni. Žao mi je što si na odvratan način morala naučiti kako stvari funkcioniraju. Tako rano. Žao mi je što si iskusila seksualno zlostavljanje od stranca u dobi od samo 11 godina i seksualni napad u dobi od 13 godina. Ispričavam ti se za svaki pogled, krivnju, lažne priče, komentare, dodire i osjećaje. Najviše od svega, žao mi je zbog toga što sve ovo nije bilo jednokratno iskustvo. Žao mi je što nikad nije prestalo. Ali ljudi su bića koja se mogu prilagoditi. Učinila si ono što radiš najbolje - prilagodila si se", govori Mia u videu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njezina poruka tinejdžerima koji su primorani prebrzo odrastati dio je projekta IB Program XV. Gimnazije (MIOC-a), u kojem se na kraju drugog razreda radi završni projekt zvan Personal Project, a Mia Luka je za portal Vijesti.hr pojasnila kako je došlo do ideje i same realizacije ovako netipične teme za 16-godišnjakinju.

"Nakon mnogo mjeseci istraživanja i probnih snimanja, jednog dana dobila sam inspiraciju za temu filma te ostalo je povijest… Ideja filma bila je podići svijest o problemu seksualnog zlostavljanja te se izraziti na način kojim će se mladi poput mene moći poistovjetiti", kazala je Mia Luka Vincetić za Vijesti.hr.

Filmom je, kaže, htjela ljudima, koji su prolazili kroz teške trenutke u životu, dati do znanja da nisu sami, a jedan od željenih ciljeva bio je inspirirati mlade da slijede svoju strast te da se osvjeste kako su sposobni sami ostvariti svoje ciljeve ako dovoljno vjeruju u sebe.

"Iako imam samo 16 godina, ja kao i mnogi moji vršnjaci, sam nažalost vrlo upoznata s temom seksualnog uznemiravanja i napastovanja, te sam imala mnogobrojna iskustva s tim. Zbog te činjenice sam se i odlučila za ovu temu. Jednog dana mi je dosadilo slušati kako svi zanemaruju i izbjegavaju toliko bitnu i čestu temu koja se previše pojavljuje u današnjem društvu, pogotovo kod mladih. Čvrsto vjerujem da bi se trebao potaknuti dijalog oko ove i sličnih tema jer bi htjela buduće generacije imaju tu podršku koju velik dio nas nije imao", kaže Mia Luka.

Svim mladima u Hrvatskoj poručuje kako svi imamo glas te da naša mišljenja i iskustva ne smiju biti zanemarena. 

"Ako želimo nešto promijeniti, moramo se usuditi poduzeti nešto oko toga, iskazati svoje nezadovoljstvo umjesto da sjedimo sa strane i čekamo da netko drugi pokrene akciju u naše ime. Iako trenutno nismo toga svjesni, pametniji smo i snažniji nego što mislimo te imamo velik utjecaj na društvo i ljude oko sebe", zaključila je Mia Luka Vincetić.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!