Novosti / Zanimljivosti

bitka iz 1573.

'Buna traje!' Velikaši ugušili ustanak seljaka, iako osuđeni na poraz, borili su se do samog kraja

'Buna traje!' Velikaši ugušili ustanak seljaka, iako osuđeni na poraz, borili su se do samog kraja
Jurica Galoic/PIXSELL

Seljaci nezadovoljni tiranijom Franje Tahija i ostalih plemenitaša već su se oko podneva počeli okupljati za svoj marš prema dvorcu

Buna traje! Takav se poklič orio u Donjoj Stubici prilikom uprizorenja bitke iz 1573. godine kada su velikaši ugušili ustanak seljaka. Iako su bili osuđeni na poraz, seljaci su se i danas do samoga kraja borili za svoje pravice. 

Na čelu s  Matijom Gupcem navalili su na rezidenciju omraženog velikaša Franja Tahija i zatražili kraj njegove tiranije. Kako je Tahi odbio sve njihove zahtjeve, nije bilo drugog rješenja nego krenuti u borbu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je bilo, pogledajte u prilogu:

Tristotinjak statista u subotu je kod dvorca Stubički Golubovec uprizorilo Bitku kod Stubice iz 1573., obilježavajući tradicionalno obljetnicu posljednje bitke Seljačke bune Matije Gupca.

Vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju prvi put je uprizoren kod dvorca Stubički Golubovec, u blizini samog centra Donje Stubice, a orgaizatori ističu da je u tome sudjelovalo najviše ljudi do sada i da je bilo i posjetitelja više nego prijašnjih godina.

Bitka na stubičkom polju

Okupljeni pobunjeni kmetovi i danas su u povorci krenuli prema vojsci Franje Tahija. Skupina gotovo golorukih seljaka sukobila se s Tahyjevom vojskom, a nadmoćna vojska feudalaca porazila je Gupčeve sljedbenike.Vojnici naoružani mačevima, buzdovanima, kopljima i helebardama te puškama i topovima, pobijedili su kmetove, koji su se za pravo i pravicu borili junački, gotovo goloruki, naoružani vilama, kosama i sjekirama. 

Manifaestacijom se od 3. do 10. veljače prikazuje život Matije Gupca, ustanak, pohod i bitka kod Stubice. Predvodio ju je, u ulozi Matije Gupca, Krešimir Končevski iz Družbe vitezova zlatnog kaleža. Prikaz završne bitke na stubičkom polju uprizorili su statisti iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Manifestacija počinje "puntanjem kmetov", zatim se ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu okuplja kmetsko vodstvo s njim na čelu te odlaze prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku seljačke bune. Sslijedi naoružavanje i obučavanje  puntara za bitku te počinje buna.

Očekivano veliki broj posjetitelja došao je iz Zagreba, ali i iz dugih krajeva. Zainteresirani su mogli posjetiti muzej uz stručno vodstvo i jeftiniju kartu. Održan je i sajam starih zanata, a u ponudi su domaći specijaliteti i zabavni program. Glazbeni program, najavljeno je, zaokružit će nastup grupe Psihomodo pop. Oživljenu Seljačku bunu pogleda desetak tisuća posjetitelja godišnje. Danas ih je, kažu organizatori bilo i više.

Organizatori manifestacije su Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!