Novosti / Zanimljivosti

Pet slika traže kupca

Totalni fijasko na aukciji: Nitko nije dao ponudu za Hitlerove pastirske pejzaže; prodana vaza i stolnjak

Totalni fijasko na aukciji: Nitko nije dao ponudu za Hitlerove pastirske pejzaže; prodana vaza i stolnjak

Prodana su dva predmeta po početnim cijenama, porculanska vaza Meissen za 5500 eura i stolnjak za 630 eura

Pet slika pripisanih Adolfu Hitleru nisu u subotu dobile nove vlasnike na kontroverznoj aukcijskoj prodaji. Pet slika pastirskih pejzaža koje je ponudila aukcijska kuća Wiedler po početnim cijenama između 19.000 i 45.000 eura, mogle bi biti puštene u prodaju nekog drugog datuma, precizirala je ta kuća u kratkom priopćenju u subotu navečer.

Kuća Weidler nije objasnila razloge neuspješne prodaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, prodana su dva predmeta po početnim cijenama, porculanska vaza Meissen za 5500 eura i stolnjak za 630 eura, ali nitko nije bio zainteresiran za stolac od vrbova šiblja, ponuđen za 6500 eura.

Tržište starina koje su pripadale Hitleru i dalje je unosno iako ima puno neautentičnih predmeta.

U srijedu je 26 dodatnih predmeta ponuđeno u prodajnom katalogu, ali u četvrtak su ih zaplijenile vlasti, kao i još 37 drugih, zbog sumnje u njihovu autentičnost, iako su bile potpisane s A.H. ili A. Hitler.

Gradonačelnik Nueremberga Ulrich May je upozorio u novinama Sueddeutsche Zeitung da se radi o neukusnom događaju.

Svi predmeti, zaplijenjeni ili ne, dolaze od  23 različitih vlasnika, prema dražbovnoj kući koja tvrdi da se sve odvijalo prema zakonu i da surađuje s policijom i državnim odvjetništvom. 

Aukcijska prodaja slika Adolfa Hitlera redovito izaziva polemiku u Njemačkoj koja je kajanje za nacizam stavila u samo središte svog identiteta.

Kupci Hitlerovih djela uglavnom su stranci spremni potrošiti velike svote novca kako bi posjedovali artefakt diktatora ili drugih visoko pozicioniranih nacista, a dražbe se održavaju u Njemačkoj. Weidler je već prodao nekoliko slika koje se pripisuju Fuehreru, a među njima je i akvarel prodan 2009. godine za 32.000 eura. 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!