Novosti / Zanimljivosti

KULTNI ČASOPIS

Gloria slavi 25 godina: 'Znali smo dva dana ne izlaziti iz redakcije i pisati'

Najveći skok u tiraži doživjela je nakon Thompsonovog priznanja da je bio u tajnom braku s Danijelom Martinović

Miss Hrvatske i Idol generacije zajedno! Fani Čapalija i Sandi Cenov bili su prva lica koja se pojavila na naslovnici časopisa Glorije u veljači 1994. godine, a priču je snimio i napisao pokojni Ivo Pukanić.

VEZANA VIJEST

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Intervjui, ekskluzive, tajni brakovi, razvodi, nema čega nije bilo u 1261. broju, do kojeg se doguralo u ovih četvrt stoljeća prvog hrvatskog ženskog magazina. Ukupno je otisnuto više od 136 milijuna primjeraka i iako ga možda nikada niste kupili, naletjeli ste na njega barem u frizerskom salonu i možda ga prolistali. A sve je počelo 94. godine sa Sandijem Cenovom i tadašnjom miss Hrvatske.

"Jako nam je drago što smo rekreirali tu naslovnicu 25 godina kasnije, ponovno smo ih okupili. Nisu se htjeli slikati zajedno? A ne, ne žive u istom gradu...", kazala je glavna urednica Alenka Ostrihon.

Iz mirovine na posao

Prvi broj Glorije prodan je u 140 tisuća primjeraka po cijeni od šest tisuća hrvatskih dinara. A najveći skok u tiraži doživjela je nakon Thompsonovog priznanja da je bio u tajnom braku s Danijelom Martinović. Otkrivanje tajnih veza, rastava braka, ekskluzivni intervjui, priče iz tabloida, ali na finiji način.

"Znali smo dva dana ne izlaziti iz redakcije, kao kad je umrla Ena Begović. Urednik nas je toliko držao i tražio da pišemo. Nisam izdržala, zaspala sam na podu, a tajnica me pokrila novinama. I tako se stvaraju novine", prisjetila se urednica ljubavnih romana Ivanka Vranković, koju zovu Frau.
 
U njoj je počela raditi nakon odlaska u mirovinu još 1994. i zadržala se do današnjeg dana!

"U jednom trenutku smo imali i jednog službenika iz ministarstva gospodarstva, koji je pisao ljubavne romane pod pseudonimom", govori Ivanka Vranković.

O uvijek osjetljivim seksualnim problemima pisala je pokojna kolumnistica Žuži Jelinek, a čitateljice su se za pomoć uvijek rado obraćale Magdi Veltruski. Priče - i domaće i s kraljevskih dvora - stižu svaki tjedan iz redakcije s 30 zaposlenih.

VEZANA VIJEST

"Posao je jako zahtjevan zato što treba čitatelje držati koncentriranima sada kada je trzište prezasićeno društvenim mrežama i internetom", prepričava Vedrana Čarapović Propadalo, urednica GloriaGlama. 

Jadranka Sloković, Gibonni, Tereza Kesovija, ali i Zoran Šprajc - 25 ljudi na 25 različitih naslovnica. Sve to može se pronaći u rođendanskom broju povodom proslave Glorijinog Srebrnog pira...

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!