Novosti / Zanimljivosti

Spašen sa autoceste

Traže da se medvjedić Matija premjesti iz ZOO-a: 'On nije igračka! Ne smije ga se maziti ni slikati!'

Traže da se medvjedić Matija premjesti iz ZOO-a: 'On nije igračka! Ne smije ga se maziti ni slikati!'
Lovačko društvo Lipov vrh

Prijatelji životinja uputili apel Ministarstvu poljoprivrede da se simpatični medvjedić ne pripitomljava

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede potaknuta zanimanjem građana za budućnost medvjedića Matije koji je prošli mjesec, nakon što je pronađen nasred ceste bez majke, premješten u zagrebački zoološki vrt.

Nemoćni mališan odmah je zadobio velike simpatije javnosti koja očekuje njegov sretan povratak u prirodu, a nikako ne trajni ostanak u zoo-vrtu. Udruga smatra iznimno važnim da se tijekom boravka u zoološkom vrtu u što većoj mjeri spriječi njegovo pripitomljavanje kroz držanje na rukama, maženje, fotografiranje s njim ili izlaganje posjetiteljima.

„Medvjedić nije slatka igračka i nije mu mjesto u zatočeništvu zoološkoga vrta, što bi dugoročno bilo najgore rješenje za njega. I stručnjaci za medvjede i građani smatraju da bi se trebalo pokušati osigurati njegovo vraćanje u prirodu, a, ako to neće biti moguće, smještanje u utočište za medvjede u Kuterevu ili u neko inozemno utočište. Medvjedi nisu kućni ljubimci, nego divlje životinje koje bi trebale živjeti u svojim prirodnim staništima”, izjavila je Snježana Klopotan, koordinatorica projekata u Udruzi.

Prijatelji životinja u dopisu apeliraju na Ministarstvo da se medvjedić nastavi umjetno othranjivati u zoološkom vrtu kako bi se pokušao omogućiti njegov skori povratak u prirodu, no bez diranja i navikavanja na ljude ili njegova izlaganja javnosti kao atrakcije zoološkoga vrta. Za razliku od zoološkoga vrta, utočišta za medvjede mjesta su koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima. Hrvatskoj javnosti ova odredba zanimljiva je zbog dugogodišnjih prijava nezakonita držanja medvjeda iza restorana Macola u Korenici i sličnih držanja zatočenih medvjeda u privatnih osoba. Kako bi se zabrana uspješno provodila, međunarodna organizacija FOUR PAWS potpisala je prošle godine s Ministarstvom poljoprivrede Memorandum sporazum o suradnji u kojemu se navodi da će Ministarstvo u prosincu 2018. identificirati sve medvjede koji žive u nezakonitom zatočeništvu u Hrvatskoj te će nakon inspekcije njihova držanja zaplijeniti sve nezakonito držane medvjede i preseliti ih u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda. Ministarstvo je zajamčilo i da se privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda.

Prijatelji životinja podržavaju suradnju organizacije FOUR PAWS i Ministarstva i smatraju ju učinkovitim načinom rješavanja problema držanja medvjeda u zatočeništvu i provedbe Zakona. FOUR PAWS obavezali su se pomoći Ministarstvu u pronalaženju prikladnih stalnih smještaja za medvjede, organiziranju njihova prijevoza i pokrivanju svih troškova vezanih uz njihov prijevoz i premještanje.

U slučaju Matije, ova suradnja izvrsna je prilika za njegovu sretnu budućnost, što priželjkuju mnogi kojima je ovaj šarmantni medvjedić ugrijao srce.

"Ako ne uspije njegovo privikavanje npr. u NP Risnjak, gdje je već bilo slučajeva uspješne pripreme životinja za divljinu, i povratak u prirodu, a što se može pratiti nakon označavanja medvjeda satelitskom ogrlicom, nužno je u suradnji sa stručnjacima za medvjede omogućiti Matiji nastavak života ili u utočištu za medvjede u Kuterevu ili, uz pomoć organizacije FOUR PAWS, u nekom inozemnom utočištu. Bilo bi sramotno da Matija trajno završi u zoološkom vrtu i za to nema nikakva opravdanja”, zaključuje Snježana Klopotan.

Prijatelji životinja vjeruju da Ministarstvo poljoprivrede neće donositi nikakve odluke o sudbini medvjedića bez konzultiranja s udrugama za zaštitu životinja i prof. Đure Hubera s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, međunarodno priznatog stručnjaka za medvjede, i njegovih suradnika.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!